Zadužili građane za spas banaka

Objavljeno: 28.7.2017.


Nakon što su propale dve banke i što su mnogi ostali bez štednje, građani Republike Srpske platiće 28,3 miliona evra uvođenje međunarodnih standarda u bankarski sektor.
To praktično znači da je svako od nas zadužen za nešto više od 24 evra plus kamata za jačanje stabilnosti banaka, kojih u BiH trenutno ima 23 i koje su prošle godine ostvarile neto dobit od 218,6 miliona maraka. Banke u BiH su u privatnom vlasništvu, i to pretežnom stranom vlasništvu.

Reč je o kreditu koje su vlasti u RS i FBiH prihvatile od Svetske banke u ukupnom iznosu od 56,6 miliona evra. Pola ide Srpskoj, a pola Federaciji BiH.

Osim uvođenja standarda u komercijalne banke, novac će da posluži i za jačanje upravljanja razvojnim bankama u RS i FBiH – Investiciono-razvojna banka RS i Razvojna banka FBiH.

Sumnje

Mnogi sumnjaju i da se iza ovoga krije dokapitalizacija nekih banaka u BiH koje imaju poteškoća u poslovanju, ali u Svetskoj banci to negiraju.

– Zajam neće biti korišten za dokapitalizaciju poslovnih banaka, niti bilo kakvu drugu finansijsku pomoć bankarskom sektoru. Projekat se fokusira na jačanje sveukupnog regulatornog i nadzornog okvira – tvrde za „EuroBlic“ u Svetskoj banci.

(Blic)

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *