Rumunsko stop ruskom avionu; Rogozin: Odgovorićemo, gadovi

Objavljeno: 28.7.2017.


Zamenik ruskog premijera Dmitrij Rogozin otkazao je put u Moldaviju pošto njegovom avionu nije dozvoljen ulazak u vazdušni prostor Rumunije i Mađarske.
To je potvrdilo rusko Ministarstvo spoljnih poslova koje na incident gleda kao na “namernu provokaciju koja nanosi ozbiljnu štetu bilateralnim odnosima”.

Ministarstvo je pozvalo rumunske vlasti da sprovedu detaljnu istragu o incidentu i pruže ruskoj strani relevantna objašnjenja, preneo je TAS.

“Istaknuto je da je bila ugrožena bezbednost više od 160 putnika u avionu”, navodi se u saopštenju.

Rogozin je za ruske agencije rekao da su on i drugi ruski zvaničnici putovali za glavni grad Moldavije Kišinjev kada je njihov avion, pošto mu je zabranjen prelet kroz Rumuniju i Mađarsku, morao da sleti u glavni grad Belorusije Minsk, jer nije imao dovoljno goriva.

Zamenik premijera je jedan od najviših ruskih zvaničnika kojima je ulazak u EU zabranjen od 2014. godine, zbog ruske aneksije ukrajinskog poluostrva Krima.

Potpredsednik ruske vlade Dmitrij Rogozin obećao je da će Rusija odgovoriti na dejstva rumunskih vlasti koje nisu dozvolile ruskom avionu da preleti Rumuniju.

On je dodao da je Rumunija ovom odlukom u opasnost dovela živote putnika.

„Rumunske vlasti su izložile opasnosti živote putnika putničkog aviona S7, žena i dece. Bilo je dovoljno goriva do Minska. Očekujte odgovor, gadovi“, napisao je na Tviteru Rogozin, koji je ovim avionom nameravao da otputuje u Kišinjev, na sastanak s moldavskim predsednikom Igorom Dodonom.

Rogozin je ocenio da je odluka rumunskih vlasti „demarš moldavskom predsedniku”.

Ministarstvo inostranih poslova Rumunije potvrdilo je da su vlasti te zemlje odlučile da ne dozvole ruskom avionu da preleti njen vazdušni prostor. U saopštenju nije naveden razlog za ovu odluku.

Rumunija je odbila zahtev ruske avio-kompanije S7 za let aviona u kojem je iz Moskve u Kišinjev krenuo potpredsednik Rusije Dmitrij Rogozin, uz obrazloženje da ne dozvoljava osobi koja je pod sankcijama da ulazi u njen vazdušni prostor.

Ranije je ambasador Rusije u Moldaviji Farit Muhametšin saopštio da rumunske vlasti nisu dozvolile da putnički avion, među čijim je putnicima bio i Rogozin, uđe u vazdušni prostor te zemlje.

U avionu je 165 putnika, među kojima i jedanaestoro dece. Posada je odlučila da sleti na aerodrom u Minsku.

“’S7 erlajnz’ čini sve što može da što pre preveze putnike u Kišinjev. Pored toga, na aerodromu u Kišinjevu 170 ljudi očekuje povratni let“, dodaje se u saopštenju.

Ruski potpredsednik Vlade je išao u Kišinjev na lični poziv predsednika Dodona. Sutra je trebalo zajedno s predsednikom Moldavije da krene u Benderi, gde će biti obeležena 25. godišnjica mirovne misije u Dnjestru.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *