Novi savez(nik) protiv Brisela

Objavljeno: 28.7.2017.


Piše: Vlastimir Vujić
Izraelski premijer Benjamin Netanijahu u Budimpešti se sastao sa liderima Višegradske grupe
Drugog dana trodnevnog diplomatskog samita u Mađarskoj, 19. jula, izraelski premijer Benjamin Netanijahu prisustvovao je sastanku lidera zemalja istočne i centralne Evrope (tzv. Višegradska četvorka) u Budimpešti. Tom prilikom on je politiku Brisela nazvao „pravim bezumljem“, zbog briselskog osuđivanja gradnje jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali i primedaba na suzbijanje rada organizacija civilnog društva što kritikuju izraelsku vladu.

BRISELSKA LUDOST „Evropska unija je jedina asocijacija zemalja na svetu koja u svakoj oblasti odnose s Izraelom uslovljava – političkim uslovima. To je ludost“, podvukao je Netanijahu.
Brisel je, da podsetimo, najglasniji bio 22. decembra prošle godine kada je Savet bezbednosti UN usvojio rezoluciju kojom zahteva okončanje izgradnje 130 jevrejskih naselja na zauzetoj Zapadnoj obali i u anektiranom Istočnom Jerusalimu, jer Palestinci upravo na tim područjima (Izrael ih je osvojio pre tačno pola veka, 1967. godine) po mirovnom sporazumu – treba da osnuju svoju državu (koja bi obuhvatila i pojas Gaze).
Drugi napad na Izrael iz glavnog grada EU dogodio se nedavno, polovinom jula, pošto je vladajući Likud premijera Netanijahua parlamentu Izraela – Knesetu – u službenu proceduru poslao „Leks Soroš“. Prema tom zakonu – „Bilo koja osoba koja finansijski donira organizaciju ili neprofitno udruženje koje deluje protiv države Izrael, u Izraelu to više neće moći da čini“…

ORBANOVA PODRŠKA IZRAELU Premijer Viktor Orban je u ime Višegradske grupe, kojom u ovom trenutku Mađarska predsedava (u njoj su još i Slovačka, Češka i Poljska), pozvao Brisel da odnose sa Jerusalimom što hitnije racionalizuje i da umesto osuđivanja otvori vrata za saradnju, jer ako „Evropa ne sarađuje sa Izraelom ona kažnjava samu sebe, a samoranjavanja do sada je bilo mnogo“. Orban je naglasio da je srećan što je V4 ugostila Netanijahua kog smatraju „patriotom“ jer su, kako je rekao, samo patriotske vlade uspešne, one koje nacionalni interes stavljaju na prvo mesto.
„Zato priznajemo pravo Izraela na samoodbranu, a isto pravo tražimo i za sebe ne popuštajući pred spoljnim uticajima“, kategoričan je Orban, nadajući se da će sve više Evropljana početi da shvata da „gubi ono za šta se ne izbori“ i da „to može da nauči od Izraela“.
Prema rečima izraelskog premijera, ta zemlja je bastion evropskih i zapadnih vrednosti u srcu veoma mračnog mesta, i jedina država u tom regionu gde su hrišćani na sigurnom!
„Istina je da bezbednost i ekonomska budućnost Evrope pod hitno iziskuju drugačiju politiku EU prema Izraelu. Njenim interesima i višegradskim državama najviše će služiti saradnja u borbi protiv terorizma i u razvijanju inovacija, dve oblasti u kojima je Izrael najbolji na svetu. Primeri uspešnog poslovanja Izraela s Kinom, Rusijom i Indijom u ovoj drugoj oblasti najbolje pokazuju svu apsurdnost političkih ucena iz Evropske unije“, rekao je Netanijahu, dodajući da „Evropa treba da odluči da li želi da živi i napreduje, ili da vene i nestane“!
Da je premijer Netanijahu (već u prvoj poseti nekog izraelskog diplomate Mađarskoj posle pune tri decenije) uspostavio bliske veze s četiri EU nacije koje Izraelu i te kako mogu da pomognu u odbrani njegovih interesa u međunarodnim forumima (uz čiju podršku će za EU znatno teže biti da donosi rezolucije koje kritikuju Izrael), govori i formiranje dve zajedničke radne grupe, za borbu protiv terorizma, odnosno unapređenje tehničko-tehnološke saradnje.

IZRAEL PODRŽAVA ORBANA

Izrael je u „ratu“ između Viktora Orbana i Džordža (Đerđa) Soroša stao na stranu – mađarskog premijera! Soroševe optužbe na račun Orbana da je „antisemita“ ovog puta nisu pale na plodno tlo. Naime, NVO koje Soroš finansira istakle su da plakati na ulicama Budimpešte „evociraju sećanja na nacističku propagandu protiv Jevreja iz Drugog svetskog rata kada ih je iz Mađarske u Aušvic deportovano više od pola miliona“ – iako se Soroš na njima ne napada zbog toga što je Jevrej nego zato što je međunarodni špekulant koji podriva demokratski izabrane vlade novcem zarađenim berzanskim manipulacijama s deonicama i cenom zlata.
Premda je izraelski ambasador u Budimpešti Josi Amrani 17. jula u nesvakidašnjem oštrom saopštenju pozvao Orbana i njegovu partiju Fides da uklone postere postavljene širom zemlje protiv američkog milijardera, Jevrejina rođenog u Mađarskoj Soroša, samo nekoliko sati kasnije iz izraelskog Ministarstva inostranih poslova usledio je hladan tuš! U saopštenju je naglašeno da je „Soroš legitimna meta kritika“, odnosno da napadi na njega nisu napadi ni na Jevreje, niti na Izrael, i da izjava ambasadora Amranija ne znači delegitimizovanje kritika na adresu Soroša, koji kontinuirano potkopava izabranu vladu Izraela, a organizacije koje plaća „blate izraelsku državu i oduzimaju joj pravo na samoodbranu“.

Piše: Vlastimir Vujić za pecat.co.rs

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *