NASA planira da prepolovi vreme komercijalnih letova

Objavljeno: 28.7.2017.


NASA radi na tome da u komercijalne letove u SAD uvede supersoničnu brzinu, koja bi prepolovila vreme putovanja. Ključ je u smanjenju buke.
Naučnici imaju nacrt za novi supersonični avion koji bi trebalo da znatno utiša neprijatne zvuke probijanja zvučnog zida. NASA se nada ponudama proizvođača aviona, a prototip se očekuje u avgustu.

Probijanje zvučnog zida se događa kada se avion kreće brže od 1.000 kilometara na sat, izazivajući nelagodu čak i na tlu. Ova pojava bila je jedan od glavnih razloga što je tako brz transport zabranjen na američkom tlu 1973.

Nacrt aviona koji je NASA napravila u saradnji sa Lokidom Martinom uspešno je testiran na nivou makete. Uz pomoć ovog projekta iminimalizovanja udara probijanja zvučnog zida konačno se mogu uvesti supersonične brzine i u komercijalne letove. Uz budžet od skoro 400 miliona dolara za pet godina, NASA ima cilj da konstruiše prototip u pravoj veličini, X avion”, za probne letove iznad naseljenih mesta.

Menadžer projekta komercijalnog supersoničnog istraživanja, Piter Koen, za Blumberg je rekao da ekipa cilja na jačinu zvuka između 60 i 65 decibela, što je otprilike jednako zvuku kretanja luksuznog automobila po autoputu.

Kako je rečeno, plan je da se prototip aviona X isproba do 2022. NASA će nakon toga podeliti svoje nacrte i rezultate sa velikim američkim proizvođačima aviona u cilju propagande supersonične tehnologije.

Jedan od tih proizvođača je Boom Jets. Boom za sada planira da ovaj način rada uvede samo u prekookeanske letove, po trenutnim pravilima, a ukoliko se zakoni promene obećano je da će ista tehnologija biti uvedena i širom SAD, na primer od Njujorka do Los Anđelesa.

Izvor: N1

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *