Babalj pisao Dodiku: Počnite se jednom ponašati kao pravi predsjednik!

Objavljeno: 28.7.2017.


Delegat u Domu naroda PS BiH Darko Babalj uputio je otvoreno pismo predsjedniku Republike Srpske, Miloradu Dodiku.
Pismo prenosimo u cjelosti:

Poštovani gospodine Dodik,

Dužnost predsjednika Republike Srpske je da vodi računa o svim građanima, obezbjeđuje ravnomjeran razvoj svih dijelova Republike Srpske, obezbjeđenje zdravstvene zaštite svim građanima, unapređuje obrazovanje, razvoj kulture i sporta, poboljšanje uslova za život. Nažalost, danas imamo stotine ugašenih privrednih subjekata, uništen zdravstveni sistem sa milionskim dugovima, gašenje područnih škola, kultura i sport su odavno zamrli, a rezutat Vašeg rada je desetine hiljada srpske djece koja čekaju da odu u inostranstvo i nikad se više ne vrate u Republiku Srpsku, najsiromašniju državu u Evropi, ako smo još država.

Dužnost predsjednika Republike Srpske trebalo bi da bude očuvanje Republike Srpske, njenih obilježja i simbola. Himna treba da veliča ognjište i otadžbinu, junaštvo srpskog naroda, a ne da veliča dom i domovinu.

Nažalost Vi se ne ponašate kao predsjednik Republike Srpske, ali to nisam ni očekivao od čovjeka koji je predao Hrvatima jasenovačku građu i omogućio glavnom vojnom svešeteniku ustaške vojske da ga proglase svecem. Sad bi ti isti Hrvati trebali da štite interese srpskog naroda, a kao novu uslugu Vi im gradite autoputeve preko teritorije Republike Srpske koji će biti najkraća veza sjevernog i južnog dijela Hrvatske.

Nisam ništa drugačije očekivao od čovjeka koji je glasao za Vens – Ovenov plan, prodao Brčko, registarske tablice Republike Srpske, formirao Sud i Tužilaštvo BiH, ukinuo himnu Bože pravde i grb Nemanjića, ukinuo platni promet sa Srbijom, potpisao Prudski sporazum o regionalizaciji Bosne i Hercegovine. Nisam ništa drugačije očekivao od čovjeka koji je došao na čelo Republike Srpske na tenkovima SFOR-a kao svježi dašak vjetra na Balkanu.

Dužnost predsjednika Republike Srpske trebalo bi da bude patriotizam. Trebali ste dokazati svoje junaštvo i hrabrost u najtežim trenucima za Republiku Srpsku i njen narod, kada se Republika Srpska stvarala i branila. Nažalost, Vi ste ratni profiter, izdajnik svog naroda, jedini opozicionar stvaranju Republike Srpske. U obračunu sa istaknutim i dokazanim patriotama, vojnicima i oficirima Vojske Republike Srpske, koristite pripadnike tzv. Armije BiH i to one koji su bili pripadnici jedinica koje su počinile najteže zločine nad Srbima u Bosni i Hercegovini.

Dužnost predsjednika Republike Srpske je da radi u interesu srpskog naroda u Republici Srpskoj a ne da izmišlja neprijatelje zarad očuvanja svoje pozicije i materijalnog bogatstva, pozicija i bogatstva svojih stranačkih kolega.

Danas su borci bez posla, bez perspektive za sebe i svoju porodicu i predstavljaju ljude drugog reda u državi za koju su se borili i koju su stvarali. Vrhunac cinizma je da Vi govorite o ratnim postignućima, junaštvu i požrtvaovanosti pripadnika Vojske Republike Srpske. Često se zapitam da li Vas je imalo stramota i da li Vam obraz može podnijeti to što radite Republici Srpskoj.

Molim Vas gospodine Dodik da se počnete ponašati kao predsjednik Republike Srpske i da naučite jednom šta su Vaše dužnosti.

Budućnost Republike Srpske je neupitna jer Republika Srpska je stvorena bez Vas i opstaće i postojaće i bez Vas i nakon Vas,a istorija sve pamti.

I na kraju za razliku od Vas ja se s ponosom mogu potpisati:

Darko Babalj
učesnik Odbrambeno-otadžbinskog rata
vojnik Vojske Republike Srpske

(BN)

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *