Vesli Klark kratkih rukava, ne daju gas na Kosovu

Objavljeno: 27.7.2017.


Projekat kompanije “Enviditi”, američkog generala Veslija Klarka, povučen je iz daljeg postupka u Skupštini.
——————-
Pored Veslija Klarka, i bivša državna sekretarka SAD Medlin Olbrajt i bivši zamenik šefa Unmika Džon Kovi ostali su na Kosovu. Druga po veličini američka kompanija ACM koja posluje, što zvanično što nezvanično, na Kosovu, a čija je vlasnica Olbrajtova, svojevremeno je bila zainteresovana za kupovinu Pošte i telekomunikacija (PTK), ali je zbog pritiska javnosti odustala od te kupovine. Olbrajtova je, međutim, formirala konzorcijum koji ulaže u infrastrukturu, a najviše u izgradnju puteva. Na čelu tog konzorcijuma se nalazi bivši zamenik šefa Unmika na Kosovu Amerikanac Džon Kovi, podseća list.
—————

Tim projektom bilo je planirano preuzimanje četvrtine Kosova za korišćenje uglja.

Ispostavilo se da je Vlada podnela Skupštini ovaj projekat bez studije izvodljivosti i bez unapred urađenog nacrta nacionalne strategije za korišćenje lignita, prenosi portal Kossev.

O ovom poslu pisma je odlučio da otvori Muhamet Mustafa, predsednik Komiteta za ekonomski razvoj u poslednjem zakonodavnom telu, piše Gazeta Fjalja.

On je za taj list rekao da Komisija nije odobrila projekat, ali i da kompanija “Sharr Cem” nije ispunila ni osnovne uslove. Komisija ima dve ključne preporuke. Zatraženo je da Vlada uradi studiju izvodljivosti i da unapred izradi Nacrt nacionalne strategije za eksploataciju lignita.

Nakon toga, vlada se potpuno povukla a iz postupka su povučena oba projekta.

S druge strane, ministarstvo finansija, na čijem je čelu Avdulah Hoti, iako je glavni pokretač ovih projekata, ne zna da su projekti “Envidity” i “Sharr Cem” povučeni iz postupka.

U kratkom odgovoru Gazeti Fjalji, iz Kancelarije za informisanje u tom ministarstvu naveli su da su ova dva projekta u Skupštini na konačnom usvajanju.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *