Traže izmjenu Ustava Srpske

Objavljeno: 27.7.2017.


Pokret “Odgovor“ uputio je inicijativu za izmjene Ustava Republike Srpske tražeći kroz šest predloženih amandmana “veći stepen zaštite ljudskih prava i građanskih sloboda”.
U saopštenju za javnost ističu da se prvi amandman tiče “zaštite naziva i ravnopravnosti bosanskog, hrvatskog i srpskog jezika, dok se drugim ukida odredba o smrtnoj kazni koja još nije izbrisana iz Ustava RS”, prenosi N1.

”Zatim, predložili smo novu ustavnu odredbu o slobodi medija i informisanja koja uključuje obavezu depolitizacije te osiguranja nepristrasnog izvještavanja Radio-televizije RS kao javnog emitera. Četvrti amandman se tiče ukidanja povlaštenog statusa Srpske pravoslavne crkve koja se jedina posebno spominje kao vjerska zajednica u Ustavu”, navode iz “Odgovora“.

Predlaže i proširenje Narodne skupštine RS na 95 narodnih poslanika uz povećanje garantovanih mesta sa trenutnih po četiri za Bošnjake, Hrvate i Srbe, na po osam za ova tri konstitutivna naroda i četiri za Ostale.

”Na ovaj način ćemo osigurati i puni legitimitet izbora delegata u Vijeće naroda, što se do sada rješavalo okupljanjem opštinskih odbornika i parcijalnim rješenjima”, poručuju iz “Odgovora“.

Takođe, predloženo je i smanjenje ovlaštenja predsednika RS, odnosno obavezu saglasnosti potpredsjednika za pojedine odluke – prilikom predlaganja kandidata za predsjednika Vlade, kandidata za predsjednika i sudije Ustavnog suda, prilikom proglašavanja zakona, te davanja pomilovanja.

”Trenutno potpredsjednici nemaju nikakvu funkciju, a na ovaj način bi se osigurala njihova svrsishodnost, uključili Bošnjaci i Hrvati u proces odlučivanja, te smanjila autokratska moć predsjednika RS u odnosu na Narodnu skupštinu”, stav je “Odgovora“.

Prijedlog šest amandmana biće upućen Narodnoj skupštini, klubovima odbornika, a “Odgovor“ će tražiti podršku i od političkih stranaka, akademske zajednice i udruženja građana, saopšteno je iz ovog pokreta.

Izvor: BN/Agencije

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *