„Samsung“ zabilježio rekordni kvartalni profit

Objavljeno: 27.7.2017.


Južnokorejski elektronski džin „Samsung elektroniks“ saopštio je da je ostvario rekordni tromesečni profit, posle teške godine u kojoj je doživeo fijasko sa telefonom „galaksi nout 7“ i hapšenjem potpredsednika kompanije.
Kompanija kao obrazloženje za dobre pokazatelje navodi uspeh njenog novog telefona Galaksi S8, i jaku tražnju za memorijske čipove čiji je ona vodeći svetski poizvođač.

„Samsung“ je naveo da je dobit u drugom kvartalu porasla 72,9 odsto na godišnjem nivou na 14.070 milijardi vona (12,6 milijardi dolara), što bi moglo da znači da je kompanija preskočila svog konkurenta „Epl“. Analitičari očekuju da će „Epl“ objaviti 1. aprila dobit od 10,6 milijardi dolara.

Neto dobit „Samsunga“ skočila je 88,9 odsto u drugom kvartalu na 11.050 milijardi vona (9,92 milijardi dolara) što je najjači kvartalni pokazatelj u pet godina, navodi se u saopštenju kompanije.

Obrt kompanije je porastao 19,7 odsto na 61.000 milijardi vona.

„Samsung je trenutno ispred svojih rivala, ali dobit ‘Epla’ jako malo varira dok dobit Samsunga mnogo više varira sa cenom memorijskih čipova“, rekao je Greg Ro, analitičar iz firme „HMS Investment Sekjuritis“.

Samsung izlazi iz jednog od najgorih perioda u svojoj istoriji. Prvo je imao ogromni komercijalni fijasko sa telefonom „galaksi nout 7“, kada je firma morala da povuče milione aparata zbog rizika od eksplodiranja baterija.

Hapšenje potpredsednika „Samsunga“ Li Daž-Jonga

„Samsung elektroniks“ je zatim bio zahvaćen korupcionaškim skandalom koji je doveo do smenjivanja predsednice zemlje Park Geun-Hje. Potpredsednik kompanije Li Daž-Jong, naslednik porodične imperije, trenutno je na sudu jer se „Samsung“ pokazao najizdašnijim prema sumnjivoj fondaciji koju je kontrolisala prijateljica smenjene predsednice.

„Samsung“ je broj jedan svetski proizvođač pametnih telefona i memorijskih kartica, sa kojima snabdeva druge grupe, uključujući i „Epl“ sa memorijskim čipovima.

Izvor: RTS

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *