SAD korak bliže stvaranju genetski modifikovanih ljudi

Objavljeno: 27.7.2017.


Prvi put u istoriji, američki naučnici uspeli su da promene DNK ljudskog embriona u pokušaju da “isprave” gene koji nose nasledne bolesti.
Istraživači Unverziteta u Portlandu uspeli su da modifikuju nekoliko embriona koristeći zahtevnu tehniku CRISPR. Tim je predvodio američki biologičar Šukrat Matalipov, koji je uspeo bezbedno da ubrizga hemikaliju zaduženu za ispravljanje “pogrešnih gena” odmah po začetku embriona.

Iako embrioni nekoliko dana ne mogu da se razvijaju, za to vreme istraživači su uspešno dokazali da mogu preventivno delovati na nasledne bolesti.

Sve do sada, Kina je bila jedina zemlja koja je uspela da uradi tako nešto. Ipak, oni su uspeli da isprave samo mali broj ćelija, te su samo delimično uspeli u ovoj zamisli. Kako piše MIT Technology Review, ovakav poduhvat znači da su SAD korak bliže stvaranju prvih genetski modifikovanih ljudskih bića na planeti.

“Ovo je najbolji dokaz da je tako nešto moguće. Ne verujem da ćemo još uvek početi sa kliničkim ispitavanjima, ali svakako smo korak dalje od svih”, rekao je jedan od istraživača.

Izvor: 021

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *