“Pogrešno je reći da se odluka Suda EU odnosi na nas”

Objavljeno: 27.7.2017.


Premijer Andrej Plenković kaže da je pogrešno reći da se odluka Suda EU, o neregistraciji migranata pri ulasku u EU u skladu sa “Dablin 3”, odnosi na Hrvatsku.
“Ova odluka ne menja postupanje Hrvatske i zbog protoka vremena ove presude ne bi trebalo da rezultiraju vraćanjem većeg broja osoba u Hrvatsku”, rekao je Plenković na današnjoj sednici vlade.

On je, kako su preneli hrvatski mediji, rekao da će Ministarstvo unutarnjih poslova i Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova detaljno analizirati sadržaj presuda, a nakon toga se i izjasniti o njoj.

AFP je preneo juče da je Evropski sud pravde podržao odluke Austrije i Slovenije da deportuju tražioce azila nazad u Hrvatsku u zenitu evropske migrantske krize 2015.

Time je sud podržao kontroverzni Dablinski propis EU, po kojem izbeglice moraju podneti zahtev za azil u prvoj zemlji članici Unije u koju uđu.

Aktivisti za ljudska prava su se nadali da će sud EU podržati argumente tražilaca azila, i time izdejstvovati izmene spornih Dablinskih propisa koje kritičari smatraju nepravednim teretom na plećima južnih, siromašnijih država članica EU kao što su Grčka, Italija i Hrvatska.

Međutim, sud je podržao odluku Austrije i Slovenije da tražioce azila vrati u Hrvatsku.

Francuska agencija podseća da su hrvatske vlasti tražioce azila, koji su prethodno iz Srbije – koja nije članica EU – stigli do granice sa Slovenijom u želji da zatraže azil u drugim državama članicama Unije, ukrcale u autobuse i – vratile ih nazad.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *