Ovo su najljepša mjesta za posmatranje zvijezda

Objavljeno: 27.7.2017.


Otkrivamo vam najbolje destinacije na planeti za uživanje u veličanstvenim zvezdama, koje nebo iznad Zemlje čine još neverovatnijim.
1. Mauna Kea (Havaji)

Ljudi koji se upute na dvosatnu vožnju do zadivljujućeg vrha visokog 4.205 metara na planini Mauna Kea i doma najvećeg optičkog teleskopa na svetu, imaju mogućnost da uživaju u pogledu na predivno nebo i u spektakularnim izlascima i zalascima sunca.

2. Pustinja Atakama (Čile)

Pustinja Atakama u severnom Čileu predstavlja idealnu destinaciju za posmatranje zvezda iz tri razloga: zbog visine, nezagađenog neba/vazduha i najsuvljeg vazduha na Zemlji. U opservatoriji ALMA se nalazi najmoćniji radio-teleskop, koji koristi 66 satelitskih antena za posmatranje svemira, a uskoro će mu se pridružiti i brojni drugi teleskopi.

Uz to, širom doline Elkui se nalazi desetak opservatorija koje poseti stotine posetilaca dnevno. Elkui Domos na periferiji pustinje nudi nezaboravno iskustvo i najbolji pogled na zvezde: uz opservatorije, hotel nudi i šatore s otvorenim vrhom ili brvnare sa staklenim krovovima.

3. Rezervat prirode NamibRand (Namibija)

Rezervat prirode NamibRand se nalazi u pustinji Namib, a najbliže selo se nalazi tek na 100 kilometara od ovog rezervata. Ovde posetioci mogu da kampuju u pustinji i da idu u šetnje po dinama. U ovom području se nalazi i kompleks kampova Wolvedans, koji može da vam ponudi i fantastičan pogled na nebo s glavne terase.

4. Tenerife (Kanarska ostrva)

Udaljena Kanarska ostrva su poznata po čistom, tamnom nebu zahvaljujući velikoj nadmorskoj visini i udaljenosti od tropskih oluja. Štaviše, na Tenerifima, najvećem od sedam Kanarskih ostrva, donet je zakon koji kontroliše putanje aviona kako bi zaštitio uslove za posmatranja zvezda.

Ukoliko volite da posmatrate zvezde, od aprila do decembra možete da posetite opservatoriju Teide ili da se pak žičarom popnete do vulkanske planine Teide i uživate u večernjem pogledu na nebo.

5. Aoraki Mekenzi (Novi Zeland)

Najveći rezervat tamnog neba na svetu se nalazi na visoravni u Novom Zelandu Mekenzi.

Noćna tura opservatorije Mt. Džon (koju koriste astronomi iz Japana, Nemačke i SAD-a) omogućuje posetiocima da uoče Veliki Magelanov oblak, nepravilnu galaksiju koja je vidljiva jedino sa Južne hemisfere.

6. Nacionalni park Džasper (Kanada)

Putevi do Nacionalnog parka u Alberti vode kroz šume omorika i borova i pružaju pogled na kanadske Stenovite planine. Noću je pogled još bolji i lepši.

Na jesen svake godine se ovde održava Festival noćnog neba, u okviru kojeg možete da posmatrate predivno nebo. I proleće je takođe fantastično vreme za uživanje u nebeskim fenomenima u ovom nacionalnom parku. Ukoliko više volite avanture, možete i da kampujete na više od 100 mesta i na taj način uživate u zvezdama.

Izvor:  National Geographic

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *