Izrael uklonio nove mere bezbednosti na ulazu u svetilište

Objavljeno: 27.7.2017.


Izrael je jutros uklonio sve preostale bezbedosne mere na ulazima u jerusalimsko svetilište, gde se nalazi džamija Al-Aksa.
Nakon što su u utorak skinuti detektori za metal, uklonjena je i infrastruktura za takozvane pametne kamere koje je Izrael nameravao da postavi umesto detektora kako je planirano, a sve u skladu sa zahtevima muslimanske verske uprave Vakf (Wakf) zadužene za to mesto sveto i za Jevreje, navode izraelski mediji.

Uprava je međutim odlučila da se jutarnje molitve danas održe van svetilišta, kao i ranijih dana otkako su detektori postavljeni, posle oružanog napada na tom mestu 14. jula u kojem su poginula dva izraelska policajca.

Izraelske bezbednosne snage zato se pripremaju za moguće sukobe u petak, kada se povodom tradicionalnih molitvi u podne očekuje dolazak velikog broja vernika.

Te snage smatraju da je stanje onakvo kakvo je bilo pre napada jer nema nikakve efektivne inspekcije ni na jednom od ulaza za muslimane na mestu koje oni nazivaju Haram al Šarif (Uzvišeno utočište).

Policija se ipak nada da će sada muslimanski vernici koji su se zbog metalnih detekora u znak protesta molili van svetilišta sada ući u džamiju kao što je bilo uobičajeno.

Za sada su muslimanski lideri rekli vernicma da nastave da se mole van spornog svetog mesta dok oni ne odluče kako da postupe nakon poteza Izraela.

Direktor džamije Al-Aksa Omar Kisvani najavio je da će sastanak muslimanskih lidera biti održan kasnije danas ujutru, prenela je agencija Asošiejted pres.

Izrael je uklonio metalni most i ograde na ulazu u svetilište, kako su oni zahtevali, ne bi li se održao status kvo na tom mestu koje Jevreji zovu Brdo hram jer su se tamo nalazili drevni jevrejski hramovi.

Islamski ekstremistčki Hamas označio je pobedom uklanjanje izraelskih bezbednosnih mera na ulazu u glavno svetilište u Jerusalimu, na kome se nalazi džamija Al-Aksa, treća po značaju u islamu.

Izat Rišek, jedan od lidera Hamasa, objavio je na svom Tviter nalogu da su Palestinci postigli “istorijsku pobedu”.

“Danas naš narod slavi uklanjanje kapija (bezbednosnih mera), sutra će slaviti uklanjenje same okupacije”, napisao je on, nakon što je Izrael jutros uklonio sve nove bezbednosne mere, uključujući metalne ograde i most za kamere, a u utorak i metalne detektore koji su postavljeni pošto su tri izraelska Arapina 14. jula u oružanom napadu tamo ubila dva izraelska policajca.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *