“Blic”: Skandal, niko neće odgovarati za Aleksinu smrt

Objavljeno: 27.7.2017.


Zbog nastupanja zastarelosti niko neće odgovarati za smrt malog Alekse Jovanovića (14) koji se ubio zbog vršnjačkog nasilja 2011. u Nišu, piše “Blic”.
Time je šestogodišnja borba Aleksinih roditelja početkom jula ove godine dobila tužan epilog, navodi “Blic”.

Podsetimo, Aleksa se bacio s trećeg sprata nakon što je čak osam puta bio prebijen. Imao je, prema lekarskim izveštajima, potres mozga, hematome, modrice po glavi i telu, trpeo je uvrede, lomili su mu naočare.

Za zlostavljanje su znali direktorka, školski psiholog, razredni starešina, policija i niko mu nije pomogao niti je iko do sada odgovarao, iako je utvrđen niz propusta u radu škole. Međutim, zbog zastarelosti slučaja sada tek ne može niko da odgovara.

Aleksina majka Dragana Jovanović rekla je za “Blic” da joj je najžalije što su propusti u radu Osnovne škole “Sreten Mladenović Mika” u Nišu, u kojoj se maltretiranje Alekse događalo, utvrđeni tek kada se u decembru prošle godine obratila tadašnjem premijeru Srbije Aleksandru Vučiću.

“Tek nakon što smo se dva puta obratili predsedniku Vlade i ministru prosvete dobili smo obaveštenje iz Ministarstva prosvete o izvršenoj nenajavljenoj inspekciji i reviziji slučaja u kojoj su potvrđeni svi naši navodi o zataškivanju slučaja i izbegavanju disciplinskih odgovornosti odgovornih u Aleksinoj školi, gde se poimence navode osobe koje su zataškivale, kao i način vršenja zataškivanja”, kazala je Aleksina majka.

Ona dodaje da je zajedno sa suprugom svih prethodnih godina napisala i uputila na desetine prijava i dopisa ministrima prosvete, prosvetnim inspekcijama u kojima je poimence i detaljno ukazivala na propuste.

“Uprkos svemu, u pisanom odgovoru smo i zvanično dobili obaveštenje da je ‘pored svih utvrđenih činjenica i propusta zakonski slučaj pokretanja disciplinske odgovornosti prema odgovornima u školi i školskoj upravi zastareo'”, ogorčena je Dragana.

Ona navodi i da je šest meseci pre zastarevanja slučaja, krajem marta 2017. dobila obaveštenje iz Ministarstva prosvete da je prosvetna republička inspekcija odeljenja Niš uradila inspekciju po njihovom dopisu u kom je navedeno da je sve urađeno po zakonu.

Ona ističe da se u međuvremenu ispostavilo da je najveću ulogu u zataškivanju čitavog slučaja imao tadašnji ministar prosvete Žarko Obradović sa tadašnjim načelnikom školske uprave Živomirom Jovanovićem koji su sa pojedincima iz prosvetne inspekcije i školske uprave uspeli da zataškaju pokretanje disciplinske odgovornosti u Aleksinoj školi.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *