Sva kompromitujuća dokumenta o Stepincu su pod ključem

Objavljeno: 26.7.2017.


Dokumenta koja kriju pravu istinu o delu kontroverznog katoličkog kardinala Alojzija Stepinca zaključana su u Zagrebačkoj nadbiskupiji, pišu “Večernje novosti”.
Dokumenta koja kriju pravu istinu o delu kontroverznog katoličkog kardinala Alojzija Stepinca zaključana su u Zagrebačkoj nadbiskupiji, pišu “Večernje novosti”.

Sva kompromitujuća građa izdvojena je iz Stepinčevog dosijea hrvatske Službe državne bezbednosti i umesto u Hrvatskom državnom arhivu završila je pod ključem na Kaptolu, piše list.

U trijaži dokumentacije učestvovao je i vrh Katoličke crkve u Hrvatskoj, a pojedina akta iz dosijea izvukao je prvi hrvatski predsednik Franjo Tuđma, navodi beogradski dnevnik.

Ova neprocenjiva arhivska građa decenijama je nedostupna istraživačima i istoričarima.

Uvid u nju nisu imali ni članovi mešovite komisije Srpske partijaršije i Hrvatske biskupske konferencije koje već godinu dana vode dijalog u cilju rasvetljavanja istorijske uloge kontorverznog hrvatskog nadbiskupa u vreme Drugog svetskog rata, navode “Večernje novosti”.

Da je vrh Katoličke crkve u Hrvatskoj uklanjanjem kompromitujućeg matrijala oprao Stepinčevu biografiju već decenijama se govori u krugovima istoričara genocida u NDH.

Slična tvrdnja izneta je i u poslednjem broju zagrebačkog nedeljnika “Globus”, navodi beogradski list.

Kako se navodi ključni momenat za skrivanje građe dogodio se 1992. godine ubrzo po dolasku HDZ na vlast kada je hrvatski MUP kardinalu Franji Kuhariću predao sve materijale hrvatskle DB vezane za delovanje Katoličke crkve od 1945. do 1990. kao i svu stariju građu.

Crkva je ovu građu 2000. prosledila Hrvatskom arhivu, ali nekompletnu, a glavninu i to najdelikatniju, Kapitol je zadržao i stavio pod trajni embargo.

Ova operacija, kako navodi list, odvijala se uz odobrenje Tuđmana, koji je Kuhariću nešto ranije (1990. ili 1991. godine) lično uručio originalne primerke pet tomova Stepinčevih dnevnika.

Ovi zapisi i danas se zaključani čuvaju na Kapitolu, iako se smatraju krunskim dokazom o Stepinčevoj umešanosti u zločine NDH, navode Novosti.

Izvor: Tanjug

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *