Senat odbacio plan o ukidanju i zamjeni Obamakera

Objavljeno: 26.7.2017.


Američki Senat odbacio je u utorak uveče plan o ukidanju zakona o zdravstvenom osiguranju usvojenom za vrijeme mandata bivšeg predsjednika Baraka Obame
Američki Senat odbacio je u utorak uveče plan o ukidanju zakona o zdravstvenom osiguranju usvojenom za vrijeme mandata bivšeg predsjednika Baraka Obame i zamjeni tog zakona drugim, na kojem su republikanci u Senatu mjesecima radili.

Senat je prethodno izglasao početak formalne debate o zakonu o zdravstvu, ali plan o novom zakonu nije dobio 60 glasova koliko je potrebno za njegovo usvajanje, jer su 43 članova Senata glasala za, dok je 57 njih – među kojima devetoro republikanaca – glasalo protiv nove mjere, prenosi danas Rojters.

To je bilo prvo u nizu očekivanih glasanja ove nedjelje o ukidanju ili zamjeni elemenata zakona o zdravstvu sa Obaminim potpisom, napominje britanska agencija.

Plan o novom zakonu predviđao je duboke rezove u programu “Medikejd” – programu zdravstvenog osiguranja za siromašne, kao i smanjenje subvencija koje podrazumeva takozvani Obamaker za ljude sa nižim primanjima.

Kada bi Obamaker bio ukinut i zamijenjen drugim zakonom, milioni Amerikanaca mogli bi da izgube osiguranje, objašnjava Glas Amerike.

Tanjug

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *