SB UN blokirao saopštenje o osudi napada na ambasadu Rusije

Objavljeno: 26.7.2017.


Portparol Misije Rusije u UN Fjodor Stržižovski naveo je da Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija nije usvojio saopštenje za medije u kojem se osuđuje nedavno granatiranje ruske ambasade u Damasku, jer je nekoliko država odbacilo tekst koji je Moskva predložila.
Prema rečima Fjodora Stržižovskog, tekst koji je predložila ruska delegacija zasnovan je “na standardnim formulacijama u vezi sa antiterorizmom i imunitetom diplomatskih misija”, prenosi Tas.

“Sa žaljenjem moramo da saopštimo da su neke članice Saveta bezbednosti ponovo odbile da razmotre rusku verziju predloga pod izmišljenim izgovorom da nema dovoljno dokaza za terorističku prirodu napada”, rekao je Stržižovski.

Istakao je da, iako ruski partneri tvrde da im je borba protiv terorizma prioritet, oni pokušavaju da “zaštite one za koje verovatno smatraju da bi mogli biti korisni u njihovim razornim geopolitičkim planovima o Siriji”.

Ruska misija u UN saopštila je da je ruska ambasada u Damasku bila meta nekoliko minobacačkih napada od 24. do 25. jula u kvartu Džobar u Damasku gde su terorističke grupe i dalje prisutne.

Zamenik stalnog predstavnika Rusije u UN Vladimir Safronkov je juče na sastanku SB UN rekao da Rusija poziva svoje partnere da osude te napade.

Rusija je više puta tražila da SB UN usvoji saopštenje za medije u kojem osuđuje napade na njenu ambasadu u Damasku, ali su u nekim slučajevima te pokušaje blokirale zapadne zemlje, insisitirajući na formulacijama koje su neprihvatljive za Rusiju, navodi ruska agencija.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *