Ozbiljna kriza u vlasti jer su ‘tajne’ stigle do Srba

Objavljeno: 26.7.2017.


Skandal oko poverljivih informacija o građanima Švedske koje su dospele u ruke srpskih radnika mogao bi da izazove najveću krizu vlade ove skandinavske zemlje.
Skandal oko poverljivih informacija o građanima Švedske koje su dospele u ruke srpskih radnika mogao bi da izazove najveću krizu vlade ove skandinavske zemlje.

Ovo za “Večernje novosti” kaže Mikael Delin, novinar švedskog lista “Dagens Niheter” koji je prvi otkrio veliku aferu.

Birokratskim propustom ugrožena je sigurnost baze podataka u kojoj se, između ostalog, nalaze imena svih ljudi u policijskim registrima, zaštićenih svedoka, kao i podaci o nosivosti svih puteva i mostova, kao i imena, slike i adrese pilota ratnog vazduhoplovstva u Švedskoj.

“Priču su otkrile naše novine tek kada je bivša direktorka Agencije za saobraćaj kažnjena. Do ovog meseca niko nije znao ništa o istrazi u ovom slučaju. Javnost je zabrinuta, jer su poverljivi podaci o građanima u Švedskoj uopšte dostupni jednoj agenciji. I sam premijer je rekao da je reč o ozbiljnoj priči. Treba istaći da nema dokaza da su te informacije zloupotrebljene, niti u Srbiji, ni u bilo kojoj drugoj zemlji. Zabrinjavajuće je ipak da osobe koje nisu prošle bezbednosne provere imaju pristup tim bazama. Ključno pitanje za nas je zašto su švedske agencije unajmile strane kompanije, a da nisu sproveli odgovarajuće provere i kontrole po pitanju sigurnosti”, kaže Delin.

U međuvremenu, iz Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije potvrdili su da niko u Švedskoj nije kontaktirao sa srpskom ambasadom. Iz kompanije IBM odgovorili su da ne komentarišu svoje klijente i uputili nas za dalja pitanja na švedsku Agenciju za saobraćaj. Od kompanije NCR odgovori tek treba da stignu…

Prema nezvaničnim informacijama, Šveđanima su poznata imena srpskih radnika koji su imali pristup bazama sa osetljivim podacima.

Agencija za saobraćaj navodno samo je jedna od mnogih švedskih vladinih agencija koja koristi usluge stranih firmi. Problem je nastao u septembru 2015, kada je posao održavanja baza podataka i druge IT delatnosti prepustila kompanijama Aj-Bi-Em (IBM) u Češkoj i En-Si-Ar (NCR) u Srbiji.

Te godine, 14 Srba je došlo u Švedsku na dodatne obuke. Iako ti zaposleni nemaju uvid u komunikaciju unutar švedskih institucija koja je kriptovana, podozrenje je usledilo jer je prvi put neko van švedskih službi došao tako blizu “osetljivim” i obimnim podacima.

Izvor: Večernje novosti, B92

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *