Nema razgovora sa rušiocima

Objavljeno: 26.7.2017.


PDP cijeni napore predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića da pokrene razgovore o otvorenim pitanjima u BiH, ali mislimo da prvi razgovor treba da bude unutar još uvijek vladajuće koalicije na nivou BiH, rekao je za TV1 predsjednik PDP-a Branislav Borenović, pojašnjavajući zbog čega je odbio poziv na sastanak u Mostaru.
“Prije nekoliko dana, mi smo vrlo korektno rekli da bilo kakav sastanak u bilo kojem formatu, a kojem će prisustvovati predsjednik RS i SNSD-a Milorad Dodik, za nas nema smisla. Naš politički stav je korektan – besmisleno je razgovarati sa nekim ko ruši odnose na nivou BiH i ko svojim djelovanjem radi protiv evropskog puta ne samo BiH, nego i RS”, poručio je Borenović.

On je dodao da nema ništa protiv razgovora bilo kojih političkih aktera u BiH, jer se “možda u tom užem krugu mogu naći rješenja za novonastalu situaciju. Takođe, nema ništa protiv strateškog partnerstva predsjednika SNSD-a i HDZ-a BiH, Dodika i Čovića.

“Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica i ja jasno iskazujemo svoj stav i kod nas nema ‘muljanja’ u smislu da nešto prihvatite, pa onda kroz neke zaključke to ustvari negirate. Ili ste za ili ste protiv određenih ugovornih odnosa. Kada govorimo o priključivanju Transportnoj zajednici, vrlo se precizno zna svačija uloga. Ova pitanja se mogu rješavati i bez sastanaka na način da svaki nivo vlasti preuzme svoj dio odgovornosti i da, u skladu sa tim, donese određene odluke”, naveo je predsjednik PDP-a.

Govoreći o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, on je ukazao na potrebu češćih institucionalnih bilateralnih razgovora nosioca određenih političkih procesa na pojedinim nivoima vlasti.

“To se posebno odnosi na FBiH, jer se mora pronaći unutrašnji konsenzus po pitanju izmjena Izbornog zakona i drugih otvorenih pitanja u funkcionisanju vlasti na nivou FBiH”, smatra Borenović.

Mišljenja je da i predstavnici vlasti na nivou BiH treba otvorenije da razgovaraju o predstojećim izazovima.

“Ono što se desilo, treba da ostane iza nas i da nas opominje da se više ne dešavaju takve stvari. Bilo kakav format koji će uključivati i poziciju i opoziciju, te pomiješati različite političke sudionike je vrlo zahtjevan i mislim da ga je teško provesti. To smo vidjeli kroz pokušaj sastanka u Mostaru. Ne vidim šta može donijeti takva vrsta sastanaka, jer je tu toliko suprotstavljenih političkih stavova. Ipak, to ne može da bude bilo kakav izgovor da se nešto konkretno uradi u slučaju evropskog puta BiH”, zaključio je Borenović.

Izvor: Vijesti.ba

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *