Marovići prodaju imovinu

Objavljeno: 26.7.2017.


Višemilionska imovina porodice bivšeg funkcionera DPS u Crnoj Gori polako odlazi na doboš. Prodali kuću u Babinom Dolu, kao i 75 i 90 m2 stambenog prostora u Budvi.
Višemilionska imovina porodice bivšeg funkcionera DPS u Crnoj Gori polako odlazi na doboš. Prodali kuću u Babinom Dolu, kao i 75 i 90 m2 stambenog prostora u Budvi.

Imovina Svetozara Marovića, bivšeg funkcionera DPS i njegove porodice, nezvanično se procenjuje na više miliona evra. On i njegova prodica su vlasnici brojnih stanova, vila, pre svega na primorju, voćnjaka, placeva, poslovnog prostora, hiljade vrednih knjiga, umetničkih slika… Zbog kriminalnih radnji Marović treba da robija u Spužu, ali je trenutno na lečenju u Beogradu. U poslednjih godinu dana porodica Marović je počela da rasprodaje svoju veliku imovinu.

Rasprodaju je ozvaničila prvo njegova supruga Đurđina, koja je prodala vilu u naselju Babin Do sa dvorištem od 500 kvadrata i voćnjakom od 214 kvadrata. Ona je, po imovinskom kartonu, imala kuću od 207 kvadrata u Budvi, dok u izveštaju ne piše šta se desilo s tim objektom.

Prema kartonu koji je objavljen na sajtu Komisije za sprečavanje sukoba interesa, Sveto je vlasnik dva stambena objekata – jednog od 90 kvadrata, koji je pod hipotekom, i drugog od 85 kvadrata u Krimovcima u Budvi. On je posedovao zemlju na Jazu i u Mrčevom Polju, čak 1.042.656 kvadrata. Osim vrednih nekretnina Marović poseduje biblioteku sa 6.000 naslova, kao i umetničke slike za koje je napisao da vrede 20.000 evra.

Dok Sveta crnogorski pravosudni organi traže zbog izdržavanja zatvorske kazne – četiri godine i tri meseca zbog umešanosti u osam korupcionaških afera koje su oštetile budžet Budve za više desetina miliona evra i podigle politički cunami u Crnoj Gori, Marovići uveliko rasprodaju imovinu. On se obavezao sporazumom sa SDT da do septembra ove godine državi vrati više od dva miliona evra, pa otud i priča da je jednoj slovenačkoj državljanki prodao stan u centru Budve, površine 90 kvadrata, za 180.000 evra!

Stan je svojevremeno bio pod hipotekom Prve banke, zbog kredita od 577.000 evra. Banka, koja je u većinskom vlasništvu Aca Đukanovića, brata lidera DPS Mila Đukanovića, prema nezvaničnim saznanjima, 10. jula je izbrisala jednu hipoteku, ali ostavila onu na ime kredita od 73.300 iz 2013. godine, koja je navodno još uvek na snazi. Što se tiče ostatka imovine koja se vodi na Svetozara, radi se o zemlji u Mrčevom Polju i grbaljskom selu Krimovica, koja je založena kao garancija da će on državi vratiti 1,1 milion evra.

Prinudna naplata

Austrijski “Heta lizing” je pre dve godine pokrenuo prinudnu naplatu nad imovinom Marovića i njegovog sina Miloša, prema menicama kojima su oni kao jemci garantovali ofšor firmi “Galaksi LTD” da će austrijskoj kompaniji biti vraćeno 8,5 miliona evra kredita. Tim novcem, a posredstvom firme “Galaksi”, kupljena je 2008. godine luksuzna jahta “Fereti”, napravljena po porudžbini. Za nju, osim datog učešća u milionskom iznosu prilikom kupovine, nije vraćen kredit bivšem “Hipo lizingu” iz Klagenfurta, koji se sada zove “Heta lizing”.

Raskoš

Miloš Marović, Svetov sin, oglasio je pre nekoliko meseci da za milion evra prodaje luksuzni dupleks od 480 kvadrata u Budvi. Stan na vrhu zgrade je luksuzno opremljen, uz biblioteku sa nekoliko hiljada knjiga. Miloš je prodao stan na trećem spratu iste zgrade koja se nalazi u blizini Autobuske stanice, površine 75 metara kvadratnih.

Novosti, BN TV

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *