Zašto je Makron upro prst na Balkan i odakle stiže oružje?

Objavljeno: 25.7.2017.


Tok ilegalnog oružja ka evropskim zemljama ide od Kosova, gde je u rukama OVK. U Francuskoj je za ovaj biznis glavni klan Gaši sa Kosova, piše Sputnjik.
Na Kosovu je, kako daje navodi taj portal, ostala najveća koncentracija naoružanja koja je tokom devedesetih iz suverenih država, pa i iz Francuske, stizala na Balkan.

Serija terorističkih napada koja je zadesila Francusku i činjenica da je u jednom od njih korišćeno oružje sa Balkana, navela je francuskog predsednika Emanuela Makrona da upre prstom prvo u Srbiju, pa onda u Balkan i da zatraži bolju kontrolu lakog naoružanja na ovim prostorima.

Ta vest je stigla u trenutku kada je MUP objavio da uništava nekoliko hiljada komada oružja.

Sputnjik podseća da je u Srbiji, u odnosu na 2003, kada je oko 48.000 ilegalnog oružja predato u akciji koju je sprovela Srbija, promet oružjem drastično opao tako da je u prvom tromesečju 2015. predato još oko 7.500 komada. Sve to, navodi Sputnjik, dovodi do nezvanične procene da trenutno u Srbiji postoji manje od pet hiljada komada ilegalnog oružja kod građana.

Reč je uglavnom o pištoljima i ručnim bombama, dok su među ranije predatim oružjem bile i zolje, škorpioni, automatske puške….

Prema podacima koje francuski mediji objavljuju, jedna trećina krijumčara oružja ima srpsko državljanstvo. Prva stanica u tom lancu ilegalne trgovine im je, kako navode, Francuska, a iza nje odmah slede Velika Britanija, Nemačka, Irska i Holandija.

To, međutim, nijen išta novo jer je još prošle godine je Evropska agencija za zaštitu granica “Fronteks” upozorila na opasnost od šverca naoružanja sa Balkana. U njihovom izveštaju navodi se da se lako može doći do “kalašnjikova” i granata sa prostora bivše Jugoslavije, dodajući da je rizik od šverca naoružanja na Balkanu porastao zbog talasa izbeglica. I agencija AFP prenela je procenu međunarodnog istraživanja o lakom naoružanju iz 2014. godine, po kojoj se u posedu civila na Zapadnom Balkanu, na kome živi manje od 25 miliona ljudi, nalazi između 3,6 i 6,2 miliona komada vatrenog oružja.

Međutim, Sputnjik navodi da je velika količina oružja stigla na Balkan iz zapadnih država koje su podržavale neku od strana u ratu devedesetih. Na kraju to oružje je završilo u rukama OVK na Kosovu. U pitanju je više od 15.000 automatskih pušaka uz nekoliko miliona komada municije i 3.000 raketa za ručne bacače, 26.800 automatskih pušaka, 13 miliona metaka, 40 hiljada komada streljačkog naoružanja, 174.000 ručnih bombi, 32.000 nagaznih mina, 38 tona eksploziva, 200.000 jedinica teškog naoružanja…

Takođe, većinu trgovaca ilegalnog oružja čine Albanci sa Kosova koji imaju i srpsko državljanstvo, da najmoćniji klan koji švercuje oružje koristeći rečne brodove koji plove kroz Srbiju je klan Haradinaj.

Milan Mijalkovski, stručnjak za bezbednost, kaže da je saradnja Srbije i Francuske na planu sprečavanja ilegalne trgovine oružjem dobra, ali ne misli da je centralna Srbija glavni snabdevač oružjem za potencijalne teroriste u Francuskoj.

Činjenica jeste, dodaje naš sagovornik, da je sa Balkana stizalo oružje iz svih pravaca, i to pod patronatom suverenih zemalja, posebno na Kosovo i Metohiju. Sa oružjem su stizali i dobrovoljci koji su se borili na strani OVK, između ostalog i iz Francuske. On je iznenađen što Makron posle toliko godina poteže ovo pitanje i zaboravlja ulogu Francuza.

Mijalkovski čak misli da je cela Makronova priča oko ove teme samo „marketing“ jer mu, kako kaže, na političkom planu ne cvetaju ruže kao je očekivao.

List “Internešenel biznis tajms” svojevremeno je naveo da je na Kosovu šverc oružja sveprisutan, citirajući izjavu jednog kosovskog švercera koji je 2007. godine rekao da se “kalašnjikov” proizveden u Kini može kupiti u njegovom gradu za samo 250 evra, a u susednoj Albaniji za 50 evra.

Mediji su izveštavali i da je pet državljana BiH sa jednim državljaninom Francuske uhapšeno u okolini Pariza u aprilu 2013. godine zbog sumnje da su umešani u međunarodni šverc oružja. Takođe, u saradnji sa francuskim bezbednosnim agencijama, pripadnici bosanske Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su 2013. i 2014. godine izveli akcije u kojima su izvršeni pretresi širom BiH zbog krijumčarenja oružja u Francusku.

Po Interpolovim podacima, kriminalne poslove na Kosovu kontroliše 30 albanskih porodičnih klanova, koji deluju širom Evrope, a na godišnjem nivou svaki od njih je “dobar” po tri milijarde evra. Osim trgovinom oružjem, bave se i švercom droge.

Istraživanja stranih policija pokazuju da su klanovi veoma jaki u Nemačkoj, Švajcarskoj, Slovačkoj, Češkoj, Belgiji, zemljama Skandinavije, tačnije u državama gde je i najveći broj emigranata Albanaca s Kosmeta. U Francuskoj je najaktivniji klan Gaši. Ima čvrste veze s kriminalnim grupama iz Turske, Albanije, Bugarske, Srbije, Italije, preko kojih se obavlja krijumčarenje droge i oružja, akcizne robe itd.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *