Vučić u Rimu, sastao se sa Đentilonijem

Objavljeno: 25.7.2017.


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Rimu, gde boravi u zvaničnoj poseti, sa italijanskim premijerom Paolom Đentilonijem.
U palati “Kići“ predsednik Vučić dočekan je uz najviše državničke počasti.

Nakon intoniranja himne dve zemlje, predsednik Srbije i italijanski premijer obavili su smotru počasnog stroja.

Đentiloni i Vučić potom su razgovarali o bilateralnim odnosima dve zemlje, situaciji u regionu, kao i podršci koju Italija pruža Srbiji na evropskom putu.

Od preuzimanja dužnosti šefa države Vučić prvi put boravi u poseti Italiji, gde je doputovao na poziv predsednika Italije Serđa Matarele.

Poseta Italiji poslednja je u nizu sastanaka koje je Vučić, od stupanja na mesto predsednika Srbije, organizovao sa svetskim, evropskim i regionalnim liderima kako bi ostvario ambiciznu agendu političkog i ekonomskog napretka zemlje i ubrzanja puta Srbije ka članstvu u EU.

Ekonomski odnosi dve zemlje biće svakako jedna od glavnih tema razgovora Vučića sa italijanskim zvaničnicima, imajući u vidu da je Italija prvorazredni privredni partner Srbije.

Prema podacima NBS, Italija je na listi najvećih investitora u Srbiju, a kako je naveo nedavno ambasador Italije u Srbiji Đuzepe Manco, prisutno je, u našoj zemlji, više od 600 italijanskih firmi koje zapošljavaju više od 26. 000 radnika.

Robna razmena, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u poslednjih deset godina više je nego udvostručena, porasla je sa 1,609 milijardi evra u 2006. godini na 3,746 milijardi u 2016 godini.

Srpski izvoz povećan je 2,6 puta – sa 736,1 miliona u 2006. godini na 1,954 milijardi evra u prošloj godini.

Prelomna godina u razmeni dve zemlje bila je 2013, kada je zahvaljujući izvozu Fijatovih automobila ukupna robna razmena povećana za više od 50, a srpski izvoz za više od 90 odsto.

Od tada Srbija u robnoj razmeni sa Italijom beleži suficit, koji je prošle godine iznosio 162 miliona evra.

Po ukupnoj spoljnotrgovinskog razmeni Italija je drugi spoljnotrgovinski partner, posle Nemačke, i druga zemlja iz koje najviše uvozimo.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *