Uspostavljen saobraćaj na svim graničnim prelazima u Hrvatskoj

Objavljeno: 25.7.2017.


Zbog pada sistema za provjeru biometrijskih dokumenata u Hrvatskoj, na svim međunarodnim graničnim prelazima između Hrvatske i BiH noćas od ponoći bio je onemogućen prelaz granice državljanima trećih zemalja, među kojima su i građani BiH rečeno je u Graničnoj policiji BiH.
Građani EU mogli su prelaziti granicu, jer je nad njima obavljana osnovna granična provjera. Iz Granične policije BiH ističu da je situacija normalizirana na svim graničnim prelazima jutros u devet sati, te dodaju da su u određenim intervalima, sinoć od ponoći, na nekim prelazima građani trećih zemalja mogli prelaziti granicu, ali da se dešavao zastoj nakon što bi sistem ponovo pao itd.

“Prema informacijama koje imam, do ove situacije je došlo zbog tehničkog kvara, odnosno zbog pada sistema za provjeru biometrijskih dokumenata. To je bio razlog zbog kojeg građani trećih zemalja, među kojima su i bh. građani, nisu na ovim prelazima mogli ući u Hrvatsku, odnosno izaći iz nje.

Međutim, jutros u 9 sati saobraćaj je na svim prelazima normaliziran”, rekla je portparolka GPBiH Sanela Dujković. Od ponoći su se na ovim graničnim prelazima formirale ogromne kolone vozila, a putnici su se žalili na nekorektan odnos i nerazumijevanje hrvatskih carinika u ovoj situaciji.

(faktor.ba)

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *