U avion uz otisak prsta

Objavljeno: 25.7.2017.


Mislili ste da je bording pas na smartfonu zgodno olakšanje? Američka aviokompanija Delta je smislila nešto bolje – njihovi klijenti će se u avione ukrcavati uz pomoć otiska prsta.
Američka aviokompanija je najavila da njihovi klijenti od sada mogu da koriste otisak prsta umesto bording pasa na Regan Vašington Nacionalnom Aerdromu u Arlingtonu u Virdžiniji.

Delta je biometrijsku proveru uvela u maju, dozvoljavajući određenim počasnim članovima Delta SkyMiles kluba da koriste otisak prsta kao dokaz identiteta u DCA Delta Sky klubu. Sada je ova pogodnost postala deo procesa ukrcavanja, izjavili su iz kompanije.

Ova opcija je trenutno dostupna samo članovima Delta SkyMiles kluba koji su uključeni u CLEAR, platformu biometrijskih identiteta, koja omogućava prolazak kroz redove za pet minuta ili manje. Delta ovog leta planira da lansira poslednju fazu svog biometrijskog testa, dozvoljavajući članovima da uz pomoć otisaka prstiju čekiraju i svoje torbe.

Učešće u testiranju je dobrovoljno, a iz Delte kažu da se, ukoliko sve protekne po planu, može očekivati proširenje mogućnosti na sve ostale putnike i aerodrome. Tvrde da su u pitanju meseci.

Reakcije na ovu inovaciju su zadovoljavajuće”, kaže Gil Vest, potpredsednik kompanije Delta i dodao da uz tu tehnologiju svi dobijaju.

Biometrijska provera je preciznija i sigurnija od papira, a skraćuje i vreme čekanja u redu.

U međuvremenu, putnici na aerodromu u Južnoj Koreji se susreću sa drugačijom inovacijom – robotima. Kompanija LG aerodromu je prošle nedelje u Inkeonu isporučila određen broj robota, koji će pružati pomoć i informacije putnicima.

Roboti govore korejski, engleski, kineski i japanski jezik, a komuniciraju i sa centralnim serverom aerodroma u cilju pribavljanja informacija o polascima aviona, ukrcavanju, lokacijama restorana, radnji i još mnogo toga.

Izvor: Fox

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *