Švendimanovo tužilaštvo još nikoga nije optužilo

Objavljeno: 25.7.2017.


Specijalizovano tužilaštvo Kosova, na čijem je čelu američki tužilac Dejvid Švendiman, još nije podnelo prve optužnice Sudu za ratne zločine OVK, koji je počeo sa radom u punom kapacitetu pre 20 dana.
“Specijalizovano tužilaštvo još nikoga nije optužilo”, precizirano je za Tanjug u tom tužilaštvu, a prema odredbama Pravilnika, čak i po podnošenju optužnica neće biti dozvoljeno objavljivanje njenih detalja, niti imena optuženih, sve dok sudija za prethodni postupak ne potvrdi optužnicu.

Prema Pravilniku o postupku i dokazima, specijalizovani tužilac podnosi optužnicu sa oznakom “poverljivo i eks parte” sudiji za prethodni postupak koga određuje predsednik Specijalizovanih veća.

Zadatak sudije za prethodni postupak je da prouči optužnicu i sve propratne materijale. On može da zahteva od specijalizovanog tužioca dopunu dokaza, preispitivanje optužnice, smanjenje broja optužbi ili sužavanje njihovog opsega, a nakon toga može da je odbaci u celosti ili da je potvrdi.

U izuzetnim okolnostima, sudija za prethodni postupak može da iz bezbednosnih razloga – da bi sprečio bekstvo optuženog ili predupredio svako drugo remećenje postupka ili socijalne nemire, da izda nalog za “privremeno neobelodanjivanje optužnice u javnosti do daljeg” – ako za to specijalizovani tužilac iznese valjan razlog pre potvrđivanja optužnice, predviđa procedura Specijalizovanih veća.

U svim drugim slučajevima, Pravilnik propisuje da se optužnica obelodanjuje javnosti, uz eventualno redigovanje po potrebi, a najkasnije do početka suđenja, odnosno, kako kaže Pravilnik, do prvog stupanja optuženog pred sud.

Nakon potvrđivanja nekih ili svih optužbi u optužnici sekretar Specijalizovanih veća je taj koji uručuje optuženom overenu kopiju optužnice zajedno sa prevodom optužnice na jezik koji optuženi razume i govori.

Po potrebi, za uručenje optužnice biće angažovana i policija, a na zahtev specijalizovanog tužioca, biće preduzete i sve druge mere koje su neophodne.

Odbrana takođe može da se obrati sudiji za prethodni postupak preliminarnim podnescima kojima osporava nadležnost Specijalizovanih veća, tvrdi da optužnica sadrži nedostatke u formi i traži razdvajanje optužnica.

Nakon odluke o ovim prigovorima odbrane zakazuje se suđenje pred sudskim većem.

Što se tiče pritvorske jedinice za buduće optužene pred tim sudom, njeno formiranje je u toku, a za njeno administriranje i upravljanje takođe će biti odgovoran sekretar Specijalizovanih veća, rečeno je Tanjugu u toj instituciji.

Inače, taj sud je biti nadležan za procesuiranje međunarodnih krivičnih dela u vezi sa Izveštajem nekadašnjeg specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija iz 2011. godine, zatim za krivična dela ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti koja su počinjena između 1. januara 1998. i 31. decembra 2000. godine i koja su započeta ili u potpunosti počinjena na teritoriji Kosova, napomenuli su u Specijalizovanim većima Kosova.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *