Srbija stub stabilnosti

Objavljeno: 25.7.2017.


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Rimu da će inicirati da se u Italiji održi trilateralni sastanak sa državnim zvaničnicima Italije i Albanije, a cilj tog susreta bio bi da se tri države uvežu i dogovore u vezi sa učešćem u zajedničim projektima.
Vučić je novinarima nakon sastanka sa Matarelom rekao da će se uskoro čuti sa Edi Ramom, premijerom Albanije koja je, kako je ocenio, za Italijane bliska zemlja.

On je kazao da je Matarela više puta istakao da Srbiju doživljavaju kao stub stabilnosti, da očekuju nastavak dijaloga sa Prištinom i bolje odnose sa Albanijom.

Govoreći o Kosovu, Vučić je naveo da će biti teško doći do rešenja za Kosovo.

“Šanse su male, ali red je da pokušamo”, istakao je predsednik Srbije navodeći da se do rešenja može doći samo dogovorom.

Dijalog sa albanskom stranom, prema njegovoj oceni, u srpskom je interesu.

“Ja ću da zarađujem za političku budućnosti koja donosi spas srpskom narodu na Kosovu i u celini”, dodao je on.

On je ocenio da je unutrašnji dijalog važan sa Srbiju i dodao da Srbi traže odgovornost a “ne prazno junačenje”.

“Potreban nam je sveobuhvtan pristup i razgovor sa Albancima. Ako možemo možemo ako ne..bar su neki pokušali nešto da urade a da ne stave pare u svoje džepove”, istakao je Vučić.

Vučić je rekao da je sa italijanskim predsednikom razgovarao o bilateralnim odnosima i trgovinskoj razmeni koja je oko 3,7 milijardi evra.

“Italija je posle Nemačke najznačajniji ekonomsko trgovinski partner Srbiji”, rekao je Vučić i odao da se razgovaralo o mogućnostima za dolazak malih i srednjih preduzeća iz Italije u Srbiju.

Predsednik Srbije je istakao kao važnu podršku Italije u borbi protiv korupcije i saradnji dve agencije.

On je dodao da su od Italije dobili kopiju softvera za prikupljanje podataka za kiminalne grupe.

(Blic)

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *