Škotska postavila novi svjetski rekord u proizvodnji energije iz obnovljivih izvora

Objavljeno: 25.7.2017.


Škoti su u prvih šest meseci 2017. godine iz obnovljivih izvora proizveli energije koliko bi bilo dovoljno za snabdevanje strujom kompletne nacije u Škotskoj punih šest dana. Time je najsevernija zemlja Velike Britanije bliže svom cilju kreiranja „zelene Evrope“. Snaga vetra Škotima je pomogla da postave novi rekord u proizvodnji obnovljive energije. Prema analizama britanske […]
Škoti su u prvih šest meseci 2017. godine iz obnovljivih izvora proizveli energije koliko bi bilo dovoljno za snabdevanje strujom kompletne nacije u Škotskoj punih šest dana. Time je najsevernija zemlja Velike Britanije bliže svom cilju kreiranja „zelene Evrope“.

Snaga vetra Škotima je pomogla da postave novi rekord u proizvodnji obnovljive energije. Prema analizama britanske kompanije Weather Energy, vetrenjače su tokom juna u Škotskoj proizvele više od milion megavata energije.

Tokom proteklih šest meseci vetrenjače su proizvele blizu 6,6 miliona megavata energije, što je dovoljno za snabdevanje blizu tri miliona domaćinstava u Škotskoj. Inače, Škoti za šest meseci potroše 11,6 miliona megavata električne energije, uključujući ukupnu potrošnju kod kuće, na poslu i u industriji. Prema ovim podacima, vetrenjače pokrivaju 57 posto kompletnih potreba za strujom u Škotskoj.

„Škotska nastavlja da ruši rekorde u proizvodnji obnovljive energije, privlačenju investicija, kreiranju radnih mesta i pozitivnih pomaka kada je reč o klimatskim promenama“, naglasio je Sem Gardner, vršilac dužnosti direktora Svetskog fonda za zaštitu prirode.

Prema Pariškom sporazumu o klimatskim promenama, cilj Vlade Škotske je do 2020. dostići stopostotnu proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, prenosi Seebiz.

 

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *