Počeo sastanak u vezi Špirića

Objavljeno: 25.7.2017.


U zgradi državnih institucija BiH počeo je sastanak rukovodstva Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) BiH sa predsjedavajućim Savjeta ministara BiH i njegovim zamjenicima te članovima Zajedničke komisije za nadzor nad radom OBA.
Sastanak je uslijedio nakon afere u kojoj je predsjedavajući Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije Nikola Špirić optužen za krivotvorenje zaključaka te Komisije.

Špirić je, podsjećanja radi, OBA uputio zaključke koje Komisija nikada nije usaglasila i usvojila, a zbog toga je pokrenuto pitanje njegove suspenzije sa pozicije predsjedavajućeg Zajedničke komisije za nadzor nad radom OBA.

Nakon što je informacija o Špirićevom potezu dospjela u javnost, uslijedili su kontinuirani i sinhronizirani pritisci na OBA u režiji zvaničnika SNSD-a, HDZ-a i SBB-a.

Na današnjem sastanku bi se trebalo razgovarati o, kako je najavljeno, odnosima u rukovodstvu OBA i radu te Agencije, a dio sastanka će gotovo sigurno biti posvećen navedenom Špirićevom potezu.

Sastanku prisustvuju generalni direktor OBA Osman Mehmedagić, njegov zamjenik Trifko Buha, glavni inspektor OBA Damir Bevanda, predstavnici Savjetaministara BiH te članovi Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije.

Novinarima se uoči početka sjednice obratio član Zajedničke komisije Fahrudin Radončić (SBB), ocijenivši da stanje u OBA nije dobro.

”Suština je da ta služba nije riješila ko je palio Predsjedništvo BiH, ko je napao Vučića, ko je napao Osmanovića, ko je minirao mezar rahmetli Alije Izetbegovića, da se služba pocijepala na nacionalnoj i personalnoj osnovi. Imamo mnogo neriješenih stvari. Razgovarati o Špiriću se, naravno, treba i može, ali to je efemerija jer imamo situaciju da je rukovodstvo podijeljeno na nacionalnoj osnovi”, kazao je Radončić.

Izvor: Faktor.ba

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *