Naučnici u panici, Grenland se topi velikom brzinom

Objavljeno: 25.7.2017.


Naučnici su “veoma zabrinuti” da bi izuzetno brzo otapanje Grenlanda moglo da ubrza i podigne nivo mora više od očekivanog, piše BBC.
Stručnjaci ukazuju da topliji uslovi omogućuju algama da rastu i zatamne površinu. Tamni led apsorbuje više sunčeve radijacije od čistog, belog leda, pa se brže zagreva i topi. Led Grenlanda trenutno dodaje po milimetar godišnje globalnom rastu nivoa okeana.

Ovo je najveća masa leda severne hemisfere, a pokriva površinu oko sedam puta veću od Ujedinjenog kraljevstva, dok mu je debljina do tri kilometra.

Foto: UN Photo Mark Garten / Promo

To znači da bi nivo mora širom sveta u proseku porastao za oko 7 metara, kad bi se čitav taj led otopio i potopio Majami, London, Šangaj i druge obalske gradove širom sveta. Zato je Grenland u fokusu istraživanja.

Alge su primećene prvi put na ledu Grenlanda pre više od jednog veka, ali je donedavno njihov potencijalni uticaj ignorisan. Tek se poslednjih godina istražuje kako alge mogu da utiču na budućnost otapanja. Britanski projekat “Blek and blum” istražuje različite vrste algi i njihovo širenje i onda se to znanje koristi za pravljenje modela budućeg porasta nivoa mora.

Foto: NL Aerial Productions / youtube

Mogućnost biološki podstaknutog otapanja nije bila uključena u procene podizanja nivoa mora iznete na klimatskom panelu UN – IPCC – u poslednjem izveštaju iz 2013, kada je rečeno da je najgori scenario dodatnih 98 centimetara mora do kraja veka.

Izvor: Blic

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *