“Hladni rat” Kine i Amerike – Peking ne dâ svoju granicu

Objavljeno: 25.7.2017.


Kina je pozvala Sjedinjene Američke Države da zaustave “neprijateljske” i “opasne” vojne letove.
To je učinjeno nakon što su dva kineska borbena aviona presrela američki izviđački avion u nedelju u u međunarodnom vazdušnom prostoru između Istočnog kineskog mora i Žutog mora.

Kinesko ministarstvo odbrane navelo je da je potez pilota kineskih aviona bio “legalan, neophodan i profesionalan”, prenosi AFP.

“Američki vojni avioni koji se približavaju kineskoj granici i izvode izviđanje ugrozili su nacionalnu bezbednost Kine, narušili kinesko-američku vazdušnu i pomorsku bezbednost ugrozili ličnu bezbednost oba pilota”, navodi se u saopštenju kineskog ministarstva.

Kako se dodaje, američka strana mora odmah da obustavi takve nebezbedne, neprofesioalne i neprijateljski opasne vojne aktivnosti i preduzme praktične mere koje bi doprinele pozitivnoj energiji za razvijanje kinesko-američkih vojnih odnosa.

Portparol Pentagona kapetan Džef Dejvis je juče rekao da se jedan od kineskih aviona približio američkom velikom brzinom iza i ispod, a zatim usporio i povukao, zbog čega je pilot EP-3 preuzeo evakuativnu akciju.

Dejvis je akciju kineskog pilota nazvao nebezbednom.

“Ovo nije karakteristično za normalno bezbedno ponašanje koje vidimo kod kineske vojske. Postoje presretanja koja se regularno dešavaju u međunarodnom vazdušnom prostoru, a velika većina njih je izvedena na bezbedan način. To je bio izuzetak, ne norma”, rekao je Dejvis.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *