Zašto infarkt “udara” ponedeljkom

Objavljeno: 24.7.2017.


Vreme kada su srčani udari češći podudara se sa nivoom stresa u organizmu, kao na primer povratak na posao u ponedeljak
Novo švedsko istraživanje pokazuje da godišnja doba i dani u nedelji i te kako utiču na porast rizika od srčanog udara.

Naučnici su zbog ove studije analizirali podatke 156.000 pacijenata primljenih u bolnicu zbog srčanog udara tokom sedam godina. Uočili su nekoliko iznenađujućih stvari, među kojima i razlog zbog čega se većina srčanih udara javlja ponedeljkom, a najmanje subotom.

Rizik od srčanog udara u ponedeljak veći je za 11 procenata u odnosu na druge dane, a mladi, zaposleni ljudi ranjiviji su upravo ponedeljkom. Njihov rizik od infarkta za 20 procenata je veći prvog dana radne nedelje.

Učestalost srčanih udara razlikuje se i po mesecima: najviše ih je u decembru, a najmanje u junu, pa stručnjaci zaključuju da su letnji praznici bezbedniji po srce nego zimski meseci i praznično vreme Božića i Nove godine.

Vreme kada su srčani udari češći podudara se sa nivoom stresa u organizmu, kao na primer povratak na posao u ponedeljak.

Ranije je jedno istraživanje utvrdilo da stres može da bude okidač za promene u telu koje mogu da nas učine ranjivima na srčani udar. Kako raste nivo stresa, tako se pojačava aktivnost u amigdali, delu mozga odgovornom za emocije. To podstiče koštanu srž da proizvodi više imunih ćelija za odbranu od stresa. Ali to onda izaziva i rast upala, a to može da ošteti arterije i srce.

Izvor: Novosti

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *