Tužilaštvo ćuti o Softiću…

Objavljeno: 24.7.2017.


Prošlo je više od četiri meseca od kada je NDP podneo krivične prijave protiv Sakiba Softića i Bakira Izetbegovića zbog ilegalnog pokušaja revizije presude protiv Srbije, a iz Tužilaštva BiH ni reči o ovom slučaju.
Potpredsednik NDP Momčilo Novaković za „EuroBlic“ kaže da će ove sedmice, posredstvom advokata, poslati urgenciju Tužilaštvu BiH.

– Tražićemo da nas obaveste u kojoj fazi se nalazi taj predmet, kao i pojašnjenje zbog čega to još stoji kada je sve jasno i kada postoji dokumentacija da se radilo o svesnom manipulisanju javnosti. U ovom momentu nemamo nikakvih informacija iz Tužilaštva BiH – kaže Novaković.

Podsećamo, zbog pokušaja da mimo institucija BiH izdejstvuju reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije, NDP je Tužilaštvu prijavila Softića jer se lažno predstavljao kao agent BiH u Hagu, te Izetbegovića zbog zloupotrebe službenog položaja.

Na indirektan način to je potvrdio i Međunarodni sud pravde kada je odbacio zahtev za reviziju, uz obrazloženje da iza tog zahteva ne stoji nikakav zvaničan stav institucija BiH.

Savet novinarima

Za to vreme, Sakib Softić kaže da zbog odmora i rominga nema vremena za razgovor na ovu temu, ali ipak ima za cinične savete.

– Savetujem da i vi odete na more i odmorite se – napisao je u poruci.

Za razliku od ovog slučaja, Tužilaštvo BiH je bilo izuzetno ekspeditivno u slučaju „Referendum u RS“. Od septembra prošle godine formiran je predmet, saslušani članovi Republičke komisije za provođenje referenduma, kao i predsednik RS Milorad Dodik, član Predsedništva BiH Mladen Ivanić, ministar spoljne trgovine BiH Mirko Šarović.

Usledila je obustava istrage protiv funkcionera i narodnih poslanika, a optužnica protiv predsednika i tri člana Referendumske komisije. Međutim, Sud BiH je pre nekoliko dana stavio tačku na ovaj slučaj odbacujući optužnicu.

– To samo pokazuje da na Tužilaštvo postoje politički uticaji i da ono očito radi pod određenim političkim smernicama. Pre svega mislim da se radi o smernicama iz pojedinih krugova međunarodne zajednice i iz FBiH – zaključuje Novaković.

Samovolja

Advokat Darko Kremenović smatra da je Tužilaštvo BiH pod uticajem „iste političke partije“ ekspresno okončalo slučaj “Referendum”, dok slučaj Softić nije ni počelo da radi.

– Predmet “Referendum” je najbrže završen u odnosu na sve ostale prijave koje su bile u vezi sa neizvršavanjem odluka Ustavnog suda BiH, a ima ih više od 80. Da li je to bila samovolja postupajućeg tužioca, koji je i neznalica i kukavica? Narodni poslanik Darko Banjac nije želeo da se odazove pozivu Tužilaštva BiH, a bez njegovog iskaza kao svedoka tužilac nije mogao da okonča istragu protiv člana referendumske komisije Milana Petkovića. Njega je za člana predložio upravo Banjac ispred SDSK, a izabrala ga Narodna skupština. A da je tužilac neznalica dokaz je to što mu optužnica nije potvrđena – kaže Petković.

Tužilaštvo: Na odmoru smo

U Tužilaštvu BiH kažu da je sezona godišnjih odmora i da će na pitanja „EuroBlica“ o prijavi protiv Sakiba Softića odgovoriti kada se „steknu uslovi za to“.

Oni su ranije saopštavali da su otvorili istragu protiv Softića, ali Izetbegovića nisu pominjali.

(Blic)

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *