Trampov zet negirao saradnju s Rusima

Objavljeno: 24.7.2017.


Zet predsednika SAD i savetnik u Beloj kući Džared Kušner negirao je danas da je izborni štab njegovog tasta Donalda Trampa bio u dosluhu s Rusijom.
Kušner je u izjavi dostavljenoj Asošiejted presu naveo da je imao samo četiri kontakta s Rusima tokom predsedničke kampanje i perioda između izbora i stupanja Trampa na dužnost i da nijedan od tih kontakata nije bio neprikladan.

Kušner je dostavio Asošiejted presu izjavu koju će ove nedelje izneti pred odborima američkog Kongresa koji istražuju rusku umešanost u američke predsedničke izbore 2016. godine i eventualnu povezanost Trampovih saradnika s Rusima.

Trampov zet će danas dati izjavu pred senatskim Odborom za obaveštajna pitanja, a pred Odborom Predstavničkog doma u utorak. Oba panela biće održana iza zatvorenih vrata.

Muž Trampove ćerke Ivanke naveo je i da tokom prošlogodišnje kampanje za predsedničke izbore nije bio u dosluhu ni sa jednom stranom vladom i negirao je da Rusi finansiraju bilo koji od njegovih privatnih poslova.

“Nisam bio u dosluhu ni sa jednom stranom vladom, niti znam da je bilo ko drugi iz (Trampovog) izbornog štaba bio”, naveo je Kušner.

Trampov zet je u izjavi naveo i da je sastanak Trampovog najstarijeg sina s ruskom advokaticom Natalijom Veselnickajom u junu 2016. godine bio “takvo gubljenje vremena” da je on tražio od svog pomoćnika da ga izvuče sa sastanka.

Tom sastanku u “Tramp kuli” u junu 2016. godine, osim Donalda Trampa Juniora, Veselnickaje i Kušnera, prisustvovali su i šef Trampove predsedničke kampanje Pol Manafort, zastupnik ruskog trgovca nekretninama Arasa Agalarova i jedan rusko-američki lobista.

Donald Tramp Junior prihvatio je taj sastanak očekujući da će od Veselnickaje dobiti kompromitujuće informacije o tadašnjoj protivkandidatkinji njegovog oca Hilari Klinton. To se vidi iz niza mejlova koje je Tramp Junior objavio pre 13 dana, a u kojima je s tabloidnim novinarom Robom Goldstounom dogovarao taj sastanak.

Kušner je u današnjoj izjavi naveo da je te mejlove video tek nedavno, da ga je na taj sastanak pozvao Tramp Junior, da je stigao kasno i čuo da Veselnickaja govori na temu usvajanja, zbog čega je poslao poruku svom pomoćniku da ga pozove kako bi napustio sastanak.

“Ni na jednom delu sastanka kojem sam prisustvovao nije bilo reči ni o čemu u vezi sa kampanjom, i koliko znam, nije bilo nastavka tog sastanka. Ne sećam se koliko je ljudi bilo tamo, ni njihovih imena, i nemam saznanja da su bilo kakva dokumenta ponudjena ili prihvaćena”, stoji u Kušnerevoj izjavi.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *