Putin, Porošenko, Makron i Merkelova telefonom o Ukrajini

Objavljeno: 24.7.2017.


Vođe Rusije, Ukrajine, Francuske i Nemačke razgovarali su telefonom o rešenju sukoba na istoku Ukrajine.
Oni su razgovarali dan posle optužbi koje je Moskvi uputio novi specijalni predstavnik SAD.

Vladimir Putin, Petro Porošenko, Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel prvo su saslušali izveštaj predstavnika posmatračke misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Ukrajini, o poštovanju režima prekida vatre, navodi se u saopštenju Kremlja.

“Vođe su zatim razmenile ideje oko situacije na jugoistoku Ukrajine uzimajući u obzir ozbiljne prepreke u primeni mirovnih sporazuma iz Minska od februara 2015”, navodi se u saopštenju.

Ruski predsednik Vladimir Putin detaljno je objasnio ruski pristup o glavnim odredbama sporazuma, dodaje se u saopštenju.

Ovo je prvi telefonski razgovor u takozvanom Normandijskom formatu od početka mandata francuskog predsednika Emanuela Makrona koji je krajem maja tražio da se taj sastanak održi što pre.

“Normandijski format” uspostavljen je u junu 2014. kada su, na marginama obeležavanja godišnjice savezničkog iskrcavanja u Normandiji u Drugom svetskom ratu, o ukrajinskom pitanju razgovarali nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednici Rusije, Francuske i Ukrajine.

Današnji razgovor normandijske četvorke održan je dan posle izjave novog specijalnog izaslanika Vašingtona za pregovore o Ukrajini Kurta Volkera koji je optužio Moskvu da je odgovorna za “vruć rat” u toj zemlji.

Vođe su se dogovorile da nastave kontakte uključujući i na najvišem nivou, dodao je Kremlj.

Sporazumi iz Minska, potpisani u februaru 2015, predviđaju uvođenje primirja u borbama i početak političkog dijaloga proruskih separatista i vlade u Kijevu, ali se i dalje tapka u mestu sa njihovom primenom.

Tako je u novom izbijanju nasilja od srede poginulo 11 ukrajinskih vojnika na istoku zemlje.

U trogodišnjem sukobu koji je podelio Ukrajinu, do sada je poginulo više od 10.000 ljudi. Kijev i Zapad optužuju Rusiju da finansijski i vojno podržava pobunjenike, što Moskva demantuje.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *