Položiti račune za nestale pare

Objavljeno: 24.7.2017.


Predstavnici Evropske unije ponovo su intenzivirali pregovore sa političarima u BiH kako bi u što skorije vreme bio usvojen zakon o akcizama, ali većina koja bi podržala taj zakon još se ne nazire. – Insistiranjem na povećanju akciza bez prethodno položenih računa gde su otišle milijarde maraka akciza koje su bile namenjene za puteve je čisti bezobrazluk, kaže Mladen Bosić.
Situaciju bi dodatno mogla da zakomplikuje naredna sednica Predstavničkog doma, zakazana za sredu, na kojoj bi trebalo da se raspravlja o izveštaju o radu Saveta ministara BiH, a koji bi, po očekivanjima mnogih parlamentaraca, mogao da padne, čime bi izvršna vlast BiH bila dovedena u dodatnu krizu.

– Verujemo da ne postoji parlamentarna većina koja će podržati taj izveštaj i da će to proizvesti potrebu da se ovaj Savet ministara smeni posle letnje pauze. Bitno je naglasiti i da većina oko aktuelnog Saveta ministara nije obezbedila prohodnost zakona o akcizama, pre svega zbog njihovih politički montiranih aspiracija da se napravi još teža situacija u RS – kaže šef poslaničkog kluba SNSD Staša Košarac.

Položiti račune za nestale milijarde

Istovremeno, iz SDS, koji su deo aktuelne većine na nivou BiH, potvrđuju da oni neće podržati zakon koji predviđa poskupljenje goriva u BiH.

– Ovo što rade Vigemark i pojedini predstavnici međunarodne zajednice, tražeći da se usvoje akcize, začuđujuće je. Zašto je toliki pritisak, kada akcize na gorivo uopšte nisu predviđene u Reformskoj agendi? Očigledno se radi o nečijem finansijskom interesu.Insistiranjem na povećanju akciza bez prethodno položenih računa gde su otišle milijarde maraka akciza koje su bile namenjene za puteve je čisti bezobrazluk. Hoće li se nekim ucenama ili pregovorima obezbediti potrebna većina – videćemo. Međutim, začuđen sam na koji način se ne prihvata dignitet i samostalnost parlamenta BiH, koji je već dva puta odbio taj zakon – kaže zamenik predsedavajućeg Predstavničkog doma BiH i poslanik SDS Mladen Bosić.

Vigemark: Pronaći rešenje

Šef delegacije EU u BiH Lars Gunar Vigemark istakao je prilikom poslednje posete Banjaluci da mora biti pronađeno rešenje za zakon o akcizama, naglašavajući da EU nije tražila konkretan iznos akciza, već da je to pitanje koje domaće vlasti moraju usaglasiti.

Vigemark je dodao da se, u suprotnom, usporava evropski put i naglasio da je neprihvatljivo da bilo koja politička stranka ili lideri, bilo da su na vlasti ili u opoziciji, jednostavno kažu da ne mogu da se usaglase ili pasivno sa strane čekaju razrešenje situacije.

(Blic)

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *