Pens stiže u Crnu Goru, velike mjere bezbjednosti

Objavljeno: 24.7.2017.


U Crnoj Gori ovih dana obavljaju se ozbiljne pripreme za posetu potpredsednika Sjedinjenih Američkih Država Majka Pensa koji dolazi u Podgoricu 2. avgusta.
Bezbednosne mere tokom njegovog boravka biće podignute na najviši nivo.

Amerikanci su već bili na podgoričkom aerodromu gde je planirano da sleti avion boing 757, u kojem će biti potpredsednik SAD i njegova delegacija.

Tom prilikom su objasnili domaćinima kakav je protokol za dolazak drugog čoveka SAD, piše podgoričke Pobjeda.

Potpredsednik Pens najviši je američki zvaničnik koji će posetiti Crnu Goru u više od stotinu godina od kada su dve države uspostavile diplomatske odnose. Ujedno, to će biti prva poseta regionu najvišeg zvaničnika i prvog saradnika predsednika SAD Donalda Trampa.

Potpredsednik Pens će se u Podgorici sastati sa visokim predstavnicima zemalja članica i posmatraća u Jadranskoj povelji čiji je predsedavajući ove godine Makedonija.

Makedonija će, zajedno sa Crnom Gorom, biti domaćin tog, kako se ističe, značajnog skupa koji će biti održan u Podgorici, saopštila je ranije makedonska vlada.

Jadranska povelja je osnovana 2003. pod pokroviteljstvom SAD sa ciljem da koordinira aktivnosti podrške zemljama aspirantima za članstvo u NATO.

Njene članice bile su od početka Albanija, Makedonija i Hrvatska, 2008. priključile su se Crna Gora i BiH, dok su Srbija i Slovenija prihvatile status posmatrača.
Status posmatrača od 2012. ima i Priština.

Albanija i Hrvatska ušle su u NATO 2009. godine, a Crna Gora ove godine.

Kako je najavljeno potpredsednik Pens če se sastati i sa predsednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *