Oštri sporovi milijardera oko neobičnog parka na Menhetnu

Objavljeno: 24.7.2017.


Pristalice i protivnici izgradnje novog avangardnog parka na njujorškom priobalju pokušaće na sutrašnjem sastanku da nađu zajednički jezik i okončaju višegodišnji spor.
Plan podrazumeva izgradnju parka na stubovima nalik pečurkama iznad reke Hadson, sa prostorima za ples, pozorište i muzičke nastupe, na mestu oronulog pristaništa na Menhetnu.

Borbu oko projekta vrednog 250 miliona dolara vode dva njujorška milijardera i filantropa, medijski magnat Beri Diler, koji je obećao da će finansirati izgradnju parka, u medijima nazvanog “Dilerovo ostrvo”, i trgovac nekretninama Daglas Darst, zagovornik zelenih zgrada i organske ishrane.

Građani koji se protive izgradnji parka kao razloge navode zabrinutost za njegov uticaj na život u reci Hadson, kao i to što šira javnost nije učestvovala u planiranju projekta.

Do sada su protiv projekta podnete tri tužbe, a Darst je nedavno priznao da ih je krišom finansirao. Prve dve, pred sudom savezne države Njujork, nisu bile uspešne, dok je treća, pred federalnim sudom, rezultirala u martu ukidanjem dozvole za park.

Federalna vlada potom je u junu izdala novu dozvolu za park, koja će takođe biti osporena pred sudom ako dve strane sutra ne postignu dogovor. Park bi trebalo da bude završen do 2020. godine.

Diler, zaslužan za nastanak ideje o parku, koji je već dao desetine miliona dolara za izdignuti njujorški park “Haj lajn” (High Line), rekao je da bi voleo da se projekat ostvari.

“Na umu mi je bilo da se izgradi nešto za gradjane Njujorka i za sve posetioce Njujorka, prostor koji zaseni na prvi pogled i čini srećnim ljude koji ga koriste”, rekao je Diler.

Izvor: Beta

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *