Nove teške optužbe “ruše” VW, hitan sastanak

Objavljeno: 24.7.2017.


Folksvagen će održati vanredni sastanak Nadzornog odbora na kome će razmotriti tvrdnje da su nemački proizvođači automobila poslovali udruženi u široki kartel
Ove optužbe su uticale na pad cena akcija nemačkih auto kompanija u današnjem trgovanju.

Portparol VW-a potvrdio je da će u sredu biti održa vanredni sastanak Nadzornog odbora, ali je odbio da da bilo kakve detalje o tome, javlja agencija Rojters. 

Evropska komisija (EK) je objavila u subotu da evropski regulatori za zaštitu tržišne konkurencije sprovode istragu o mogućem kartelskom udruživanju nemačke auto industrije nakon što su dobili informaciju od uzbunjivača.

Istraga se odnosi na to da li su proizvođači VW, Audi, Porše, Mercedes i BMV koristili komisije u nemačkoj auto industriji za razgovore o određivanju cena komponenti i tehnologija i da li takvi razgovori predstavljaju ponašanje suprotno principima tržišne konkurencije.

Cene akcija nemačkih automobilskih kompanija danas pale na evropskim berzama, pritisnute neizvesnošću zbog mogućih novčanih kazni zbog kršenja antimonopolskih propisa nakon što su evropski regulatori poručili da istražuju optužbe o kartelskom udruživanju. 

Cena akcija VW-a pala je za 2,8 odsto, dok su se Dajmler i BMV spustili za 3,4 odsto i 2,5 procenata, što je povuklo naniže i glavni indeks Frankfurtske berze DAX za 0,7 odsto.

Nemački magazin Špigl objavio je u petak da postoji sumnja da su Folksvagen i njegovi brendovi Audi i Porše, zatim Dajmler, koji je vlasnik marke “mercedes”, i BMW dogovarali cene komponenti, uključujući i sisteme za kontrolu emisije dizel motora, koristeći komisije u okviru te industrije.

Izvor: B92

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *