“Novak bi da izbjegne operaciju”

Objavljeno: 24.7.2017.


Kod ovakve vrste povrede je neophodno mirovanje, što on sad i radi. Bio je na dodatnim ispitivanjima, konsultuje i naše lekare – zaključuje Zdeslav Milinković
ODLUKA o načinu lečenja povrede i dužini pauze nije laka, Novak ne želi preko noći ništa da preseče. Zato je dane posle Vimbldona iskoristio prvo da se odmori s porodicom, a potom da zatraži stručna mišljenja u Torontu, ali i od srpskih lekara. Najbolji srpski teniser juče se sastao s čovekom u koga ima veliko poverenje – doktorom Dejvis kup reprezentacije Zdeslavom Milinkovićem, koji, za “Novosti”, iz stručnog ugla govori o neugodnoj povredi lakta Đokovića.

– To je nešto što traje već godinu i po, ali je Nole, zahvaljujući tretmanima i neverovatnoj fizičkoj spremi, uspevao da toleriše probleme i da igra. Potom je ta povreda postala hronična, i veoma je dobro što je predao meč Berdihu na Vimbldonu.

Uglednom stručnjaku je za vreme tog četvrtfinalnog okršaja samo jedna misao prolazila kroz glavu.

– Samo sam se molio da prekine, jer je u brojnim situacijama prelazio granicu bola. Prijatelji smo toliko godina i znam kada mu nije dobro, u Dejvis kupu je s tegobama odigrao mnogo mečeva. Problem je taj što se radi o povredi koja zahteva određeno vreme za oporavak, a on ga često nije imao. Kao kada je na Vimbldonu morao da igra u osmini finala i četvrtfinalu dan za danom.

Milinković objašnjava da je problem mogao da se proširi i na celu ruku, pa je dobro što Novak nije nastavio da igra sa “stisnutim zubima”. U takvim situacijama su ugroženi i rame i zglob.

– Lakat je veoma specifičan deo tela, koji nije zaštićen mišićima, pokriven je kožom. Taj zglob “šarka”, posebno pri ekstenziji je potrebno da se “zaključa”, da bude stabilan. A kod tenisera, bacača u bejzbolu, rukometaša, to je teško.

Jedna od opcija je operacija, ali Novak je vrteo glavom na Vimbldonu na pomen hirurške intervencije. “Isto je da li me sekli ili trovali pilulama”, rekao je tada. A doktor se s njim slaže.

– Novak je sam izjavio da izbegava uzimanje lekova. Kod operacije, treba se odlučiti na onu sa što manjom invazijom na zglobove. Bilo koja intervencija treba da se izbegava zbog mogućih komplikacija.

Rešenje je odmor, a Novak će na konferenciji, verovatno u sredu, objaviti kolika će biti pauza.

– Kod ovakve vrste povrede je neophodno mirovanje, što on sad i radi. Bio je na dodatnim ispitivanjima, konsultuje i naše lekare – zaključuje Zdeslav Milinković.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *