Kineska veštačka inteligencija otkriva potencijalne zločince

Objavljeno: 24.7.2017.


Kina počinje da se bavi analitikom kako bi pomogla vlastima da spreče osumnjičene pre nego što je zločin uopšte počinjen. Sudeći po izveštaju Fajnenšel tajmsa, kineske vlasti se oslanjaju na tehnologiju prepoznavanja lica i kombinuju to sa veštačkom inteligencijom, istražujući njihovo ponašanje, kako bi policija bila obaveštena o potencijalnim kriminalcima. Firma iz Gvangžua, Cloud Walk, testira svoj sistem za prepoznavanje lica koji beleži kretanje osoba. Prateći kuda se neko kreće i […]
Kina počinje da se bavi analitikom kako bi pomogla vlastima da spreče osumnjičene pre nego što je zločin uopšte počinjen.

Sudeći po izveštaju Fajnenšel tajmsa, kineske vlasti se oslanjaju na tehnologiju prepoznavanja lica i kombinuju to sa veštačkom inteligencijom, istražujući njihovo ponašanje, kako bi policija bila obaveštena o potencijalnim kriminalcima.

Firma iz Gvangžua, Cloud Walk, testira svoj sistem za prepoznavanje lica koji beleži kretanje osobaPrateći kuda se neko kreće i kada, izračunava se koliko je ta osoba rizična da počin izločin. Na primer, ako osoba kupi nož, to nije sumnjivo, ali ako uz to kupi i čekić ili još neštšto bi moglo poslužitikao oružje, njen faktor rizikrastekažu iz firme Cloud Walk za Fajnenšeltajms.

Softver ove kompanije povezan je sa policijskim stanicama u preko 50 gradova i može označiti i pratiti sve sumnjive osobe uživo.

Kina, međutim, nije prva zemlja koja je uvela ovu tehnologiju, ovaj način praćenja i predvidjanja se već godinama koristi u gradovima kao što su Los Andjeles i Milano.

KeyCrime, sistem koji se koristi u Milanu već više od decenije, u stanju je da predvidi gde se može dogoditi pljačka, dok PredPol, koji se koristi u Americi, pokušava da predvidi mesta zločina.

Međutim, ova tehnologija u Kini je posebno zanimljiva zato što pokušava da uz pomoć podataka o građanima predvidi ko možepočiniti zločin.

U Kini postoji više od 176 miliona nadzornih kamera, a očekuje se da se taj broj značajno poveća.

Tehnologija koju koristi Cloud Walk pokazuje da se sumnjive osobe mogu obeležiti uz pomoć praćenja njihovog ponašanjaPratiće se njihovo kretanje i obaveštavaće se policija ukoliko ih kamere snime na sumnjivim mestima.

Ova tehnologija zavisi od ostalih tehnika vestačke inteligencije, kao sto je prepoznavanje ponašanja i tvrdi se da čak moze da prepozna i izdvoji sumnjive osobe iz gomile.

Druga kineska kompanija, UniView, prati pojedince koji često putuju u zemlje kao što su Mjanmar i Vijetnam i automatski ih obeležava. Takodje, iz kompanije UniView tvrde da mogu da označe sumnjive osobe pomoćuanalize ponašanja i da obaveste policiju ukoliko se te osobe pojave na sigurnosnim kamerama.

Kina je već uvela prepoznavanje lica u razne sfere – od nadgledanja studentskih domova do ograničavanja korišćenja toalet papira u javnim toaletima.

Zamenik ministra za nauku i tehnologiju Kine, Li Meng, kaže da ako ovi sistemi budu korišćeni kako treba može se predvideti ko je terorista, a ko možučiniti nešto loše.

Izvor: Hina

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *