Kancelar “izribao” Kurca: Ovako ne može, nije sve kampanja

Objavljeno: 24.7.2017.


Austrijski kancelar Kristijan Kern opomenuo je šefa diplomatije Sebastijana Kurca da ne ide predaleko u sporu oko politike prema izbeglicama sa Italijom.




“Ovako ne može. Moramo paziti da se ne pozicioniramo protiv Italije”, ukazao je Kern u izjavi bečkom dnevniku “Prese” nakon razgovora sa italijanskim premijerom Paolom Đentilionijem.

Šef italijanske vlade izrazio je kritiku u razgovoru sa Kernom o zahtevu Kurca da se obustavi saobraćaj trajekata za prebacivanje ilegalnih migranata između italijanskih ostrva i kopna.

Kern je od šefa diplomatije zatražio veći senzibilitet prema italiji, posebno imajući u vidu zaštitničku funkciju koju Austriju ima nad Južnim Tirolom.

“Italija je naš sused i važan partner, zato je važno da se otvoreno ophodimo prema njima”, naglasio je on.

Kern je, ukazujući na talas izbeglica preko balkanske rute pre dve godine, rekao da treba samo zamisliti šta bi bilo da su se susedi u sličnoj situaciji postavili protiv nas.

“Takva vrsta problema se može samo zajednički rešiti. U situaciji u kojoj jedna susedna država treba pomoć Evrope, postavljanje protiv Italije, naravno nailazi na razočarenje”, konstatovao je austrijski kancelar.

Kern se izjasnio za izostavljanje teme izbeglica iz javne rasprave i pre svega predizborne kampanje koja je u toku u Austriji.

“Spoljna politika Austrije mora biti vođena na ozbiljan način iza zatvorenih vrata i na diplomatski način, a ne kroz predizbornu kampanju”, poručio je on mlađem rivalu na izborima.

Istovremeno je Kern osudio i preteranu kritiku iz Italije na račun Kurca, rekavši da je dovođenje šefa austrijske diplomatije u vezu sa naonacistima, kao što je to učinio gradonačelnik Lampeduze Salvatore Martelo, potpuno neprihvatljivo.

Kern je naglasio da, kada je reč o ukupnoj spoljnoj politici Austrije, zvaničan Beč mora biti ozabriv da ne upadne u istu grupu Viktora Orbana ili Lega Nord.

“To ima veze sa iskustvom. Ne može se uvek postavljati protiv svega. Tada ostajete sami. A previsoka je cena ugrožavati ugled Austrije samo zbog dobre predizborne kampanje”, upozorio je on.

Takođe je odbacio pretnje vezane za zatvaranje granice na Breneru prema Italiji.

“Tu se inscenira vanredna situacija koja ne postoji. Preko balkanske rute čak i danas dolazi više tražilaca azila u Austriju nego preko Brenera. Naravno da moramo da se pripremimo za sve scenarije, ali na miran i diskretan način. Zatvaranje granice na Breneru najviše bi pogodilo Južni Tirol”, kaže on.

Na drugoj strani Kurc, u izjavi bečkom dnevniku “Esterajh”, ne želi da se osvrće na kritike iz Italije, rekavši da uvrede koje su iznete samo govore o onima koje ih upućuju.

On je istakao da je slična reakcija postojala I prilikom zatvaranja balkanske rute.

“Tada su me vređali grčki političari i nisu bili spremni da na osnovu činjenica sa mnom diskutuju na tu temu. Par meseci nakon toga su prihvatili da je zatvaranje rute bilo u duhu Evrope, zato što je talas time potpuno prekinut”, objasnio je Kurc.

On je podvukao da ostaje pri svojim zahtevima, konkretno želi zatvaranje mediteranske rute, kao i obustavljanje prebacivanje izbeglica sa ostrva na kopno.

“Ljudi, nakon spašavanja iz mora, moraju ili odmah biti vraćeni ili na evropskim spoljnim granicama, to jest ostrvima, biti zaustavljeni, snabdevani i onda vraćani”, objasnio je on dodajući da naravno čitava EU mora dati svoj doprinos.

Odnos Austrije prema Italiji, za razliku od kancelara, Kurc ne smatra ugroženim.

“Italija je naš sused i važan partner, pa je i u redu otvoreno razgovarati, i bilo bi neiskreno ako ne bi Italiji jasno rekli koji je austrijski stav. Ako se izbeglice samo propuštaju, moraju države u centralnoj Evropi, poput Austrije, da štite svoje granice I to mora biti jasno”, poručio je Kurc.

Kernu je uzvratio da u predizbornoj kampanji njegova Socijaldemokratska partija (SPO) vodi prljavu kampanju.

“SPO investira očigledno mnogo vremena, ali i novca u vođenju prljave kampanje, u kojoj on ne želi da učestvuje”, zaključio je Kurc.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *