Italijani Trampu: Dođi da vidiš šta su klimatske promene

Objavljeno: 24.7.2017.


Dugi period vrelina i suše doveo je, ne samo do rekordnog broja šumskih požara u Italiji, već i do nedostatka pijaće vode.
Rimu od 28.jula prete restrikcije u potrošnji vode, odnosno osam sati dnevnih isključenja vodovoda. Italijanska vlada čak razmišlja o proglašavanju vanredne situacije i podnošenju molbe za pristupom sredstava EU za suzbijanje posledica klimatskih promena.

“Suočeni smo sa potpuno novom situacijom. Radimo na merama modernizacije vodovodne mreže, kako bi se sprečilo nepotrebno trošenje vode. Italija mora sve više da se bavi klimatskim promenama“, poručuje ministar poljoprivrede Mauricio Martina.

Kada je reč o Rimu, koji je suočen sa teškom situacijom oko snabdevanja vodom, kako prenose agencije, vlasti su vodovodnom preduzeću “Acea” zabranili da od idućeg petka crpi vodu iz jezera Bračiano.

„Vodostaj jezera je opao do te mere da preti ekološka katastrofa“, ukazao je predsednik regiona Latium Nikola Cingareti.

“Rimu nestaje voda. Rado bih pozvao Donalda Trampa da vidi šta znači nepridržavanje klimatskog sporazuma”, kazao je on.

Eksperti su zatražili da se u Rimu ugase svi vodoskoci.

Italijanske vlasti sada razmišljaju i o potrebi za modernizaciju vodovodne mreže, pošto je zastarela 425.000 kilometara duga mreža vodovodnih cevi u Italiji. Za to je potrebno je pet milijardi evra, ocenjuju eksperti.

Dok zemlje EU u proseku investiraju 80 evra u vodovodnu mrežu po stanovniku, u Italiji to je svega 32 evra.

Prema procenama, u Italiji na putu do domaćinstava izgubi se 39 odsto vode, a u Rimu gubitak dostiže čak 44 odsto.

Eksperti vlade rade i na uvođenju mera za štednju vode i u poljoprivredi, sektoru koji najviše vode troši.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *