Đukanovića prati 13 čuvara

Objavljeno: 24.7.2017.

Bivšem premijeru i aktuelnom predsjedniku Demokratske partije socijalista (DPS) Milu Đukanoviću do daljeg je produženo pravo na policijsko obezbjeđenje

Bivšem premijeru i aktuelnom predsjedniku Demokratske partije socijalista (DPS) Milu Đukanoviću do daljeg je produženo pravo na policijsko obezbjeđenje, iako su istekli zakonski rokovi po kojima je zaštitu mogao koristiti tri mjeseca nakon odlaska sa državne funkcije.

To je urađeno na osnovu preporuke Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB), koja daje procjene stepena ugroženosti aktuelnih i bivših funkcionera.

Prema nezvaničnim saznanjima podgoričkog lista “Dan” Đukanovića trenutno čuva između deset i 13 tjelohranitelja, koji su mu na raspolaganju 24 časa dnevno.

Đukanoviću je funkcija prestala u novembru 2016. godine, a tokom mandata po Pravilniku o unutrašnjoj organizaciji sistematizaciji MUP-a imao je pravo na pratnju do 13 policajaca. Koliko policajaca sada čuva Đukanovića Uprava policije ne želi da saopšti iz bezbjednosnih razloga.

”Bivšeg predsjednika Vlade Crne Gore obezbjeđuje potreban broj službenika Uprave policije, odnosno bivšeg predsjednika Vlade obezbjeđuje broj službenika koji se određuju shodno bezbjednosnoj procjeni ugroženosti”, kazali su iz Uprave policije.

U policiji kažu da će obezbjeđivati bivšeg predsjednika Vlade dok god postoje razlozi za to, u skladu sa Odlukom o određivanju ličnosti, objekata i prostora koje obezbjeđuje Uprava policije.

Prema tom dokumentu, funkcionerima kojima prestane funkcija zaštita bezbjednosti će biti produžana tri mjeseca od dana prestanka funkcije, ako to zahtijevaju razlozi bezbjednosti, na osnovu procjene stepena ugroženosti ANB.

O produženju zaštite bezbjednosti odlučuje Vlada, na prijedlog Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

Službenici Uprave policije više ne obezbjeđuju bivše predsjednike Skupštine Crne Gore Ranka Krivokapića i Darka Pajovića.

U Upravi policije kažu da je u skladu sa odlukom Vlade Crne Gore stalna bezbjednosna zaštita obezbijeđena za 11 ličnosti.

Gruevskog čuva šest tjelohranitelja
Bivši premijer Makedonije i lider najveće opozicione partije Nikola Gruevski zatražio je polovinom mjeseca dodatno policijsko obezbjeđenje, jer se ne osjeća bezbjedno.

Gruevski je zatražio dodatno obezbjeđenje od najmanje 20 ljudi, uz obrazloženje da stalno dobija prijetnje. Gruevski već ima šest tjelohranitelja.

Izvor: Glas Srpske, BN TV

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *