Dionice BMW-a, Volkswagena i Daimlera pod pritiskom zbog moguće kazne za kartelsko udruživanje

Objavljeno: 24.7.2017.


Cijene dionica njemačkih automobilskih kompanija znatno su oslabile u ponedjeljak na evropskim berzama, pritisnute neizvjesnošću zbog mogućih kazni nakon što su evropski regulatori poručili da istražuju optužbe o kartelskom udruživanju proizvođača automobila.
Cijena dionice Volkswagena pala je 3,3 posto, a njegovih konkurenata Daimlera i BMW-a za 2,9 odnosno 2,5 posto, što je dovelo do pada i najvažnijeg njemačkog indeksa DAX za 0,4 posto, kao i indeksa Stoxx 600.

Automobilska industrija proteklih godina pogođena je s više milijardi evra kazni sa obje strane Atlantika zbog kartelskog udruživanja povezanog s raznim područjima kao što su sistemi osvjetljenja te hlađenja motora i ležajeva.

Evropska komisija (EK) objavila je u subotu da je evropska agencija za zaštitu tržišnog utrke zaprimila naznake o još jednom mogućem kartelskom udruživanju.

Stuart Pearson, analitičar za automobilsku industriju u investicijskoj kompaniji Exane BNP Paribas, kazao je da ima malo saznanja o optužbama te da nema naznaka o dogovaranju cijena za krajnje potrošače. Te optužbe će, međutim, nastaviti vršiti pritisak na cijene dionica, dodao je.

“Neki još ružniji detalji bi se još mogli pojaviti, ostavljajući njemačke proizvođače, kao i automobilski sektor EU, službeno za sada i dalje u sferi grijeha”, kazao je Pearson.

U petak, njemački magazin Der Spiegel objavio je da postoji sumnja da su BMW i Volkswagen, odnosno njegovi brandovi Audi i Porsche, dogovorili cijene sustava za nadzor emisija dizelskih goriva.

Izvor: Hina

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *