Afera u Švedskoj: Kako su Srbi došli do “državnih tajni”?

Objavljeno: 24.7.2017.


Velika bezbednosna afera u Švedskoj – 14 državljana Srbije je imalo mogućnost uvida u tajnu komunikaciju državne Transportne agencije.
Kako piše dnevni list “Dagens nyheter”, kompjuterskim tehničarima u Srbiji greškom je dozvoljeno da upravljaju mrežom za komunikaciju Transportne agencije i vladinih službi (SGSI) bez bezbednosnih provera.

To je učinjeno, navode autori, time što je Transportna agencija upravljanje sigurnosnom mrežom (SGSI) poverila američkom gigantu IBM-u, a istovremeno kontrolu komunikacija i “fajervolova” kompaniji NCR u Srbiji.

Navodi se da su kompjuterski tehničari mogli da prate onlajn komunikaciju između švedske Transportne agencije i 34 državne institucije na posebno osiguranoj vladinoj internet-mreži, za šta nisu imali dozvolu.

Ipak, iako Srbi nisu dobili kriptovani ključ kojim bi mogli da utiču na komunikaciju među švedskim državnim institucijama, sagovornici tog lista navode da je bezbednost Švedske mogla ozbiljno da bude narušena.

Osim mogućnosti da vide komunikaciju državnih službi, Srbi su, piše list, imali uvid u poreski registar, ali i u “posebno osetljiv” registar osumnjičenih osoba protiv kojih se vode tajne policijske istrage.

Premijer Švedske Stefan Lufven nazvao je celu priču “ozbiljnom”, dok se ministri te zemlje nisu oglašavali o eventualnoj šteti po pitanju bezbednosti zemlje.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *