Valensa Poljacima: Štitite demokratiju svim sredstvima

Objavljeno: 23.7.2017.


Bivši predsednik Poljske Leh Valensa pridružio se protestima protiv predložene reforme Vrhovnog suda i pozvao Poljake da zaštite demokratiju “svim sredstvima”.
“Naša generacija je uspela da vrati Poljsku na pravi put i obezbedi podelu vlasti. Ne možemo nikome dozvoliti da to uništi”, rekao je Valensa, koji je osamdesetih godina bio na čelu nezavisnog sindikata Solidarnost koji je svojim delovanjem započeo slamanje komunizma u Poljskoj.

Valensa (73), koji je nedavno bio na testiranju srca, rekao je da će uvek biti uz Poljake, bez obzira na svoje zdravstveno stanje, prenosi AFP.

“1989. smo vam dali demokratsku Poljsku. Morate da se borite za nju svim sredstvima”, rekao je Valensa koji je dobio Nobelovu nagradu za mir 1983. godine zbog vođenja sindikata Solidarnost.

Gornji dom poljskog parlamenta usvojio je noćas zakon o reformi Vrhovnog suda koji je predložila vladajuća stranka Pravo i pravda, a za koji kritičari tvrde da podriva princip podele vlasti na izvršnu i pravosudnu.

Rojters navodi da je potrebno još da zakon potpiše predsednik Poljske Andžej Duda, saveznik stranke Pravo i pravda.

AP napominje da je poljski Senat usvojio kontroverznu reformu Vrhovnog suda kojom se pojačava politička kontrola nad njim, uprkos upozorenjima Evropske unije, apelima iz Vašingtona i masovnih uličnih protesta.

Za zakon je glasalo 55 senatora, 23 je bilo protiv, a dvoje uzdržano.

Tokom 15-satne parlamentarne debate na hiljade demonstranata izašle su na ulice gradova širom Poljske kako bi protestvovali protiv zakona.

Nakon što je on usvojen, učesnici protesta okupili su se ispred parlamenta u Varšavi i uzvikivali “Sramota!”, “Izdajnici!” i “Hoćermo demokratija!”.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *