Štajnmajer: Erdogan kroji zemlju po svom ukusu

Objavljeno: 23.7.2017.


Boli kada svakodnevno vidite da Ankara ruši mostove koje su mnogi poslednjih godina gradili, rekao je nemački predsednik Frank Valter Štajnmajer u intervjuu za ZDF.
Nemački predsednik Frank Valter Štajnmajer optužio je turskog kolegu Redžepa Tajipa Erdogana da “kroji zemlju po svom ukusu” i pozvao strance u Nemačkoj da poštuju pravila koja vrede u toj zemlji.

“Turski predsednik pokušava da zemlju prekroji po svom ukusu. Ostaci opozicije i kritičara se trpaju u zatvor”, rekao je Štajnmajer.

Nemački predsednik je u intervjuu za javni servis ZDF ocenio da aktuelna politika Ankare šteti građanima Nemačke s turskim korenima kojih je oko tri miliona.

“Boli kada svakodnevno vidite da Ankara sada ruši mostove koje su mnogi poslednjih godina gradili”, rekao je nemački predsednik.

Istovremeno, pozdravio je nove smernice nemačke politike prema Turskoj, koje je pre nekoliko dana najavio ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijel.

“Ono što se događa u Turskoj ne možemo u tišini gledati. Radi se i o samopoštovanju Nemačke”, rekao je Štajnmajer, koji je kao ostale zemlje u kojima postoje “autoritarne strukture” naveo Mađarsku i Poljsku.

Nemački predsednik je pozvao strane državljane u Nemačkoj da poštuju tradiciju te zemlje i njena pravila, da uče nemački jezik i integrišu se u društvo.

Dodao je da će, prema njegovim procenama, integracija izbeglica koje su u poslednje vreme stigle u Nemačku trajati nekoliko decenija, prenela je Hina.
Na pitanje da li još smatra SAD pouzdanim partnerom, Štajnmajer je rekao da “još nikada u istoriji nije vladalo toliko nesigurnosti” u odnosima između Berlina i Vašingtona, ali je dodao da “SAD nisu samo trenutna politika i administracija”.
Gabrijel je nedavno najavio da će Berlin preduzeti niz koraka kao odgovor Turskoj na pritvaranje nemačkog aktiviste za ljudska prava i dodao da će Nemačka razgovarati sa partnerima EU o evropskim aspiracijama Turske.

Naglasio je da Berlin više ne može da bude garant nemačkih korporativnih investicija u Turskoj.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *