Pravosudni sistem u BiH se urušava

Objavljeno: 23.7.2017.


– Nasilna ekstremistička ideologija i regionalne nacionalističke ekstremističke grupe i dalje su potencijalni izvori nasilnog ekstremizma u BiH – navodi se u izvještaju Stejt Dipartmenta o borbi protiv terorizma i suočavanju sa nasilnim ekstremizmom na području Evrope.
Tih problema je svjestan i ministar bezbijednosti BiH Dragan Mektić, koji u izjavi BN televiziji kaže da ima i rezultata. Po njemu u BiH je problem pravosuđe, koje se, kako je kazao, sve više urušava.

U izještaju se ukazuje da je BiH nedostajalo dovoljno kapaciteta da temeljno istražuje i provodi predmete terorizma i inostranih terorističkih boraca, naročito kada istrage uključuju složene finansijske poslove, sajber regrutovanje i koordinaciju.

Naglašava se da, iako je većina krivičnih gonjenja rezultirala presudama ili uvjerenjima o priznanju krivice, su kazne bile neadekvatne.

Tih isličnih problema je svjestan i ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH Dragana Mektić.

“Neću da kažem da ne postoji potencijalna opasnost, neću da kažem da je isključen terorizam u BiH i da nema nasilnog radikalizma, ekstremizma, ali hoću da kažem da postižemo sve bolje i bolje rezultate”, kazao je Mektić u izjavi BN televiziji.

Međutim, kaže Mektić, tu postoji jedan problem, a to je problem pravosudja i reakcije pravosudnih institucija o kome ja govorim stalno i to ne samo u pogledu borbe protiv terorizma, vec i katastrofalnije u pogledu borbe protiv korupcije. Vidimo svakim danom da se pravosudni sistem sve više i više urušava i jednostavno nije u stanju da adekvatno odgovori u smislu i prevencije i kazne zločine koji se dešavaju u BiH” – naglasio je Mektić.

(BN televizija)

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *