Korisnici se najviše zlostavljaju na ovoj društvenoj mreži

Objavljeno: 23.7.2017.


Organizacija “Ditch the Label” nedavno je sprovela istraživanje o zlostavljanju na društvenim mrežama, na uzorku 10 hiljda mladih između 12 i 20 godina.
Rezultati su pokazali da se korisnici najčešće zlostavljaju na Instagramu.

Sedam odsto ispitanih zlostavljani su putem Instagrama, a ta brojka je samo malo manja kada su u pitanju Facebook (6 odsto) i Snapchat (5 odsto), dok je zlostavljanje na Twitteru i YouTubeu nešto ređe (oko dva odsto korisnika). 

Treba napomenuti da je čak 70 odsto ispitanih priznalo da su na internetu bili agresivni, odnosno da su se koristili uvredljivim rečima prema drugim korisnicima. Takođe, čak 33 odsto mladih priznali su da žive u strahu od zlostavljanja putem interneta.

Ne samo da korisnicima prete internet zlostavljači i trolovi, već aktivnosti na društvenim mrežama direktno utiču na raspoloženje i samopouzdanje.

Tako se čak 40 odsto mlađih korisnika društvenih mreža oseća loše ako nitko ne lajkuje njihov selfi, dok je za 35 odsto korisnika njihovo raspoloženje povezano sa brojem pratilaca koje imaju na mrežama.

Zvaničnici Instagrama su, u kometaru za BBC, rekli da su svesni kakvu težinu mogu da imaju negativni komentari na toj mreži, zbog čega ulažu velike resurse u tehnologiju koja će Instagram učiniti mnogo sigurnijom za korisnike.

Već sada se uvredljivi komentari automatski blokiraju i ne prikazuju ispod objava. Takođe, iz te kompanije kažu da korisnici imaju izbor gašenja komentara, odnosno mogu da naprave sopstvenu listu zabranjenih reči i emotikona.

Rezultati istraživanja još jednom su pokazali koliko društvene mreže mogu opasno da utiču na mlade. Stručnjaci upozoravaju da nisu samo deca i tinejdžeri problem, već da i njihovi roditelji previše vremena provode na Facebooku, Instagramu i drugim mrežama.

Izvor: B92

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *