Francuska odobrila lov na vukove

Objavljeno: 23.7.2017.


Francuska vlada dala je dozvolu za lov više desetina vukova u planinskim krajevima gde su ovce izložene napadima.
Vlada je juče odobrila ubijanje najviše 40 vukova do jula 2018, što iznosi malo više od 10 odsto ukupnog broja vukova u toj zemlji.

Prema dozvoli, nakon što se najčešće u organizovanom lovu ubiju 32 vuka, farmeri imaju pravo da ubiju još osam, ali isključivo u situacijama kada tako sprečavaju neposredni napad ili prekidaju napad koji je u toku.

Preko 8.000 domaćih životinja, najviše ovaca, ubijeno je tokom prošle godine u napadima za koje su okrivljeni vukovi. Farmeri tvrde da električne ograde i veliki ovčarski psi nisu dovoljni da zaustave predatore i traže veću kvotu ubijenih vukova.

Aktivisti za prava životinja su pozvali na obustavu lova i tvrde da su hici upozorenja dovoljni da oteraju gladne vukove.

Ministar ekologije Nikola Ilo rekao je da Francuska mora naći ravnotežu između zaštite vukova, zaštićene vrste u Evropi, i zaštite stoke. To prethodnim vladama nije polazilo za rukom.

Nakon što su tridesetih godina istrebljeni, vukovi su tokom devedesetih godina u Francusku ponovo ušli iz Italije i sada ih ima u 30 od ukupno 101 francuskog departmana.

Izvor: Beta

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *