Ferrari F40 slavi 30. rođendan

Objavljeno: 23.7.2017.


Ferrari F40 sa razlogom glasi za jednog od najvažnijih superautomobila u istoriji. Veliki tehnološki napredak, performanse koje su i danas vrhunske te fenomenalan dizajn doslovno su ga odmah svrstali u ikonu automobilizima. Pomalo je nevjerovatno da je star već 30 godina.
Svojevremeno je Ferrari F40 nastao kako bi proslavio 40 godina postojanja kompanije Ferrari, zahvaljujući čemu je dobio i ime. Kao da to nije bilo dovoljno za ekskluzivnost, naknadno će se ispostaviti da je to posljednji model u čijem je razvoju intenzivno učestvovao i sam Enzo Ferrari. 

Ferrari je razvio F40 u potpunoj tajnosti i u nevjerovatno kratkom roku. Bio je na cesti već nakon 13 mjeseci od početka razvoja, a kada je predstavljen svi su ostali zatečeni dizajnom i performansama. Glavni krivac za te performanse bio je fenomenalni 2,9-litarski biturbo V8 motor koji je proizvodio 478 KS, što je i u današnjem vremenu respektabilna količina snage.

Uz to, za F40 su korišteni vrhunski, lagani i snažni, materijali kao što je magnezijum, dok su paneli izrađeni od kevlara i karbonskih vlakana. 

Prvi brk Formule 1 bio je najpoznatiji i najbolji promotor Ferrarija F40, a ovaj originalni snimak pokazuje svu brutalnost modela F40 ali i vozačka umijeća Mansella.

Izvor: Klix

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *